FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: moguće proglašenje elementarne nepogode

OSIJEK,13. srpnja(Hina) - Osječko-baranjski župan Krešimir Bubaloizjavio je danas kako su zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velikekoličine oborina, na jarim poljoprivrednim kulturama u gotovo svimjedinicama lokalne samouprave pričinjene velike štete te kako ćeŽupanija za pojedine kulture vjerojatno proglasiti stanje elementarnenepogode.
OSIJEK,13. srpnja(Hina) - Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izjavio je danas kako su zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velike količine oborina, na jarim poljoprivrednim kulturama u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave pričinjene velike štete te kako će Županija za pojedine kulture vjerojatno proglasiti stanje elementarne nepogode.

Na sastanku s gradonačelnicima i općinskim načelnicima Bubalo je kazao kako prve procjene govore da bi šteta mogla iznositi i do 40 milijuna kuna, ali da se preciznija izvješća očekuju krajem tjedna.

Podsjetio je kako je veliki problem stanje kanalske mreže (za odvodnjavanje), za što je Županija ove godine izdvojila 4 milijuna kuna. Izrazio je uvjerenje da će država poduzeti određene mjere kako bi ti kanali postali prioritet Ministarstva poljoprivrede i "Hrvatskih voda".

Pročelnik županijskog Ureda za poljoprivredu i gospodarstvo Željko Kraljičak kazao je kako je posljednjih desetak dana u Osijeku palo više od 120 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u pojedinim dijelovima Županije i preko 200 milimetara po kvadratnom metru.

U nekim područjima Županije žetva bi mogla započeti početkom idućeg tjedna, a u onim krajevima gdje će se voda dulje zadržati sigurno neće početi još tjedan dana, ali ono što nas najviše zabrinjava jest da bi kvaliteta pšenice mogla biti loša pa očekujemo da se otkupljivači o tome očituju, rekao je Kraljičak.

Komentiravši nedavni zahtjev Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje da Županija financijski pomogne proizvođačima pšenice kako bi ostvarili traženu cijenu od jedne kune za kilogram, Bubalo je rekao kako Županija iz ovogodišnjeg proračuna za projekte u poljoprivredi izdvaja 37 milijuna kuna, ali da, u ovom trenutku, s već definiranim proračunom, sigurno ne može učiniti značajnije napore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙