FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UAE razmatra pretvaranje dijela dolarskih rezervi u euro

DUBAI, 13. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Središnja banka UjedinjenihArapskih Emirata (UAE) razmišlja o tome da oko pet posto svojihrezervi u dolarima pretvori u eure, potezu koji ukazuje narasprostranjen trend smanjenja pouzdanja u dolar među zemljamaPerzijskog zaljeva, objavio je u srijedu dnevni list Khaleej Times.
DUBAI, 13. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) razmišlja o tome da oko pet posto svojih rezervi u dolarima pretvori u eure, potezu koji ukazuje na rasprostranjen trend smanjenja pouzdanja u dolar među zemljama Perzijskog zaljeva, objavio je u srijedu dnevni list Khaleej Times.

Taj potez u skladu je s rastućim globalnim trendom među središnjim bankama prebacivanja rezervi s dolara na eure, a očekuje se da će potaknuti nekoliko drugih regionalnih regulatora da slijede isti primjer, tvrde analitičari.

Regionalni trend pokrenuo je u lipnju Katar objavivši da razmatra pretvaranje dijela svojih deviznih rezervi u eure. Tijekom proteklih nekoliko godina većina članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjila je udio depozita u dolarima s 75 na 61,5 posto.

Unatoč tome što središnja banka UAE može prebaciti u eure samo jednu milijardu dolara, posljedice bi mogle biti velike i pogoršati poziciju dolara na deviznim tržištima, ocjenjuju analitičari.

Središnja banka UAE drži 98 posto svojih deviznih rezervi u dolarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙