FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamski čelnici osudili atentate u Londonu

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Napade u Londonu, u kojima je poginulonajmanje 37 osoba, osudili su glavni tajnik Arapske lige, glavnamuslimanska organizacija u Velikoj Britaniji, te najviši dužnosnicimuslimanskih zemalja, prenose svjetske agencije.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Napade u Londonu, u kojima je poginulo najmanje 37 osoba, osudili su glavni tajnik Arapske lige, glavna muslimanska organizacija u Velikoj Britaniji, te najviši dužnosnici muslimanskih zemalja, prenose svjetske agencije.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa izrazio je žaljenje i osudio je krvave atentate u Londonu.

"Osjećamo iskreno žaljenje zbog eksplozija koje su odnijele mnoge nedužne žrtve", rekao je Moussa novinarima.

"Arapska liga osuđuje takvu praksu, bilo da se događa u Londonu, ili u kojoj drugoj europskoj i arapskoj prijestolnici ili pak u nekom drugom gradu u svijetu", dodao je arapski čelnik ističući kako "osuđuje takve čine".

Glavna muslimanska organizacija u Velikoj Britaniji osudila je u četvrtak koordinirane terorističke bombaške napade i pozvala na mir nakon atentata. Britansko muslimansko vijeće (MBC) tvrdi: "Odlučno osuđujemo počinitelje niza koordiniranih napada. Dok slušamo vijesti, MCB poziva na mir."

Egipat, kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova, suosjeća s Velikom Britanijom i "osuđuje terorističke napade u Londonu u kojima su stradali deseci nedužnih civila".

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudio je u četvrtak u poruci britanskom premijeru Tonyju Blairu "gnusne napade" u Londonu, prenosi službena agencija Sana.

Pakistan je "odlučno" osudio bombaške napade u središtu Londona i pozvao na "zajedničke napore i povećanu suradnju radi suzbijanja terorističke prijetnje". U odvojenim pismima britanskom premijeru Blairu pakistanski premijer Shaukat Aziz i predsjednik Pervez Musharraf kažu da je događaj učvrstio Pakistance u odluci da se bore protiv terorizma.

Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je u četvrtak da atentati u Londonu dokazuju da je terorizam "svjetska pošast".

Potpredsjednik vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i ministar vanjskih poslova Šeik Hamdan bin Zayed Al Nahyan u priopćenju ističe da UAE "najsnažnije osuđuju te strašne zločine, izražavaju svoju punu potporu britanskoj vladi i svim mjerama koje će poduzeti u borbi protiv tih zločina i izražavaju iskrenu sućut britanskoj vladi, narodu i obiteljima žrtava".

Napade je osudio i polubrat Osame bin Ladena Yeslam Binladin. "Žalim zbog toga što takva nasilna djela još postoje. Život je svetinja i svaki oblik nasilja mora se svakako iskorijeniti iz našega društva", rekao je Binladin, poslovni čovjek koji nekoliko godina živi u Ženevi. On je u priopćenju izrazio "najiskreniju sućut žrtvama i obiteljima žrtava zbog tih strašnih napada".

Binladin je i nakon napada 11. rujna 2001. u SAD-u osudio "napade na slobodu i ljudske vrijednosti" i podsjetio da već niz godina nema nikakvih kontakta s polubratom.

Polubrat Osame bin Ladena rekao je u četvrtak za švicarski dnevnik Le Temps da je spreman snositi troškove za odvjetnika svom polubratu, odluči li on jednoga dana odgovarati za svoja djela. "Trebaju li mu sredstva za obranu, pristajem, ako proces pokaže da ja nisam povezan s njegovim aktivnostima", objasnio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙