FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G77: oprost duga siromašnima zakašnjela i preslaba mjera

DOHA, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici Trećeg svijeta, kojiće u Kataru u srijedu i četvrtak održati drugi po redu summit SkupineG77 i Kine, pozdravili su odluku bogatih o otpisu duganajsiromašnijima ali je ocjenjuju nedostatnom i zakašnjelom.
DOHA, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici Trećeg svijeta, koji će u Kataru u srijedu i četvrtak održati drugi po redu summit Skupine G77 i Kine, pozdravili su odluku bogatih o otpisu duga najsiromašnijima ali je ocjenjuju nedostatnom i zakašnjelom.

Ministri financija G8 (Skupina najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusija) u subotu su u Londonu odlučili trenutačno otpisati dug 18 afričkih i latinskoameričkih zemalja u ukupnome iznosu od 40 milijardi dolara.

"Čestitamo u ime G77 i Kine na inicijativi G8 za otpis dugova ali (...) brisanje duga ne smije se uvjetovati", izjavio je u ponedjeljak u Dohi Ahmad Al-Mahmud, državni tajnik u katarskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Ne znamo postoji li (eventualna) uvjetovanost otpisa duga", rekao je Al-Mahmud tijekom priprema za summit G77 u srijedu i četvrtak.

Njegov kolega s Jamajke Delano Franklyn, čija zemlja trenutačno predsjedava G77, kazao je da je odluka G8 pozitivan odgovor na godinama stari zahtjev zemalja u razvoju.

"Odluka je zakasnila, no bolje ikad nego nikad", rekao je Franklyn.

Alžirski šef diplomacije Abdel Aziz Belkhadam očekivao je i nešto "hrabrije odluke" skupine G8.

Njegov kolega iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Rached Abdallah al-Nouaimi, čija je zemlja kao i druge bogate monarhije Perzijskog zaljeva, pozvana poštivati odluku G8 i otpisati dug najsiromašnijima, reagirao je oprezno.

"Mi siromašnim zemljama pružamo više pomoći nego li što im činimo dugova", kazao je aludirajući na pomoć koju Emirati ukazuju siromašnima u obliku donacija.

Jedan afriči delegat ocijenio je da se odluka G8 "trebala dogoditi davno prije".

Mousa Bala Gaye, ministar vanjskih poslova Gambije, prezadužene državice zapadne Afrike, koja nije u skupini 18 'sretnica' oslobođenih dugova, nada se barem mjerama olakšanja otplate duga. U međuvremenu, zbog "velikog duga" trpi socijalni sektor Gambije.

Međutim, pojedine siromašne zemlje ne kriju zabrinutost očekujući neke uvjete kojima će morati kompenzirati otpis dugova. Tako je Bijela kuća prošlog tjedna napomenula da bi program ublažavanja dugova trebalo vezati "smanjenje korupcije" u tim zemljama i poboljšanje rada vlada tih zemalja.

Malezijski ministar vanjskih poslova drži da se brisanje duga "ne bi smjelo uvjetovati zadiranjem u suverenitet" korisnica.

A Sudan, jedana od najzaduženijih, mogao bi biti diskvalificiran iz korisničke skupine "zbog svoje politike 'dvostrukih mjerila'", kazao je sudanski izaslanik u Kataru Abou Bakr Mustafa.

"Ako bi zemlje donatori bile pravedene i ocjenjivale gospodarske karakteristike zaduženih zemalja i teret njihova duga, Sudan bi trebao biti u skupini kojoj će se otpisati dug", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙