FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: vatrogasci lete na intervencije na osobnu odgovornost"

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika upozorioje danas da već drugu godinu profesionalni vatrogasci prije odlaska naintervenciju zrakoplovima Oružanih snaga moraju potpisati izjavu da seprevoze na osobnu odgovornost, a u slučaju materijalne štete, povredeili smrti neće od Ministarstva obrane tražiti odštetu.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika upozorio je danas da već drugu godinu profesionalni vatrogasci prije odlaska na intervenciju zrakoplovima Oružanih snaga moraju potpisati izjavu da se prevoze na osobnu odgovornost, a u slučaju materijalne štete, povrede ili smrti neće od Ministarstva obrane tražiti odštetu.

Radi se o petstotinjak pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) koji se tijekom požarne sezone (od 1. lipnja do 1. rujna) izmještaju u Državnu intervencijsku postrojbu s bazama u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, priopćio je sindikat.

Budući da je riječ o obavljanju vatrogasnih zadaća od posebnog državnog interesa, postavlja se pitanje pod kojim uvjetima vatrogasci izlažu svoje živote kako bi zaštitili ljude i imovinu od vatrene stihije.

Pripadnici JVP-a obuhvaćeni su policom osiguranja od posljedica nesretnog slučaja koju je Vlada sklopila sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, ali Croatia osiguranje ne bi im isplatilo naknadu u slučaju smrti uslijed nezgode ili trajnog invaliditeta, budući da ih na intervenciju prevozi neovlašteni i neosigurani prijevoznik, te s potpisanom izjavom da lete na osobnu odgovornost i odriču se prava na odštetni zahtjev.

Sindikat stoga od Vlade, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Ministarstva obrane traži hitno sklapanje posebne police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja u slučaju nezgode pri prijevozu vatrogasaca zrakoplovima na intervenciju.

Također zahtijeva žurno povlačenje izjave o "letu na osobnu odgovornost" i odustajanju od odštetnih zahtjeva u slučaju materijalne štete, povrede ili smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙