FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Esuli tuže talijansku državu zbog premale odštete, list

RIM, 19. lipnja 2005. (Hina/AR) - Esuli, talijanski izbjeglice iz Istrei Dalmacije, tuže talijansku državu zbog niskog obeštećenja, koje sudobili ili još čekaju na njeg, za nekretnine koje su morali napustitina prostoru tadašnje Jugoslavije, piše u nedjelju Corriere dellaSera.
RIM, 19. lipnja 2005. (Hina/AR) - Esuli, talijanski izbjeglice iz Istre i Dalmacije, tuže talijansku državu zbog niskog obeštećenja, koje su dobili ili još čekaju na njeg, za nekretnine koje su morali napustiti na prostoru tadašnje Jugoslavije, piše u nedjelju Corriere della Sera.

Američki odvjetnik talijanskog podrijetla, Giovanni De Pierro, pokreće u ime oko 200 talijanskih izbjeglica postupak protiv talijanske države zbog manjkavog obeštećenja i drži da je vrijednost koju bi trebali dobiti njegovi štićenici oko 20 milijuna eura. Nije to primjer tipične kolektivne legalne akcije kakve su poznate u SAD, jer je svaka obitelj priča za sebe, ali je riječ o kolektivnoj tužbi protiv talijanske države, navodi list.

"Do konca sljedećeg tjedna krenut će stotinjak građanskih parnica za naknadu šteta nasljednicima osoba, danas prestarih ili umrlih, kojima je bila oduzeta imovina, a još toliko će krenuti do kraja lipnja", rekao je Giovanni De Pierro, koji je za akciju na strani esula otvorio odvjetničku kancelariju u Trstu i dodaje kako neće za sebe tražiti nikakvi honorar, dapače do sada je već potrošio svojih oko 50 tisuća eura.

Tužbe protiv talijanske države bit će, za sada, upućene sudovima u Trstu, Milanu, Veroni, Bresci, Comu, Torinu, Cuneu i Genovi. Tuženi su premijer Silvio Berlusconi i ministar ekonomije Domenico Siniscalco, kao odgovorni u državi za nedostatnu ili neisplaćenu odštetu. Talijanska država je zakonom iz 1964. godine odredila plaćanje obeštećenja za imovinu koju su esuli ostavili u bivšoj Jugoslaviji, ali su iznosi bili dosta niski, a nekima nisu niti isplaćeni, pa se traži da budu obeštećeni po današnjim cijenama nekretnina.

De Pierro kaže da je dobro proučio slučaj i talijansko zakonodavstvo i da su "esuli desetljećima bili žrtvama političkog iskorištavanja", odnosno sve talijanske političke vlasti su pitanje obeštećenja talijanskih izbjeglica iskorištavale u svrhu vlastite političke propagande. Do sada je bilo pojedinaca među esulima koji su bili preko suda zatražili ubrzanje isplate odšteta, ali nikada do sada nije pokrenuta neka slična kolektivna akcija. Predstavnici udruga talijanskih izbjeglica akciji odvjetnika De Pierra dosad nisu pridavali veće značenje.

"Još uvijek ne mogu komentirati tu akciju. Uvijek sam smatrao da je put povratka nekretnina, tamo gdje je to moguće, onaj pravi, ali ako akcija De Pierra donese realne a ne smiješne odštete, onda je njegova akcija dobro došla", rekao je Paolo Sardos Albertini, odvjetnik i predstavnik esula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙