FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski sud u Strasbourgu odbio tužbu građana bivšeg DDR-a

BERLIN, 30. lipnja 2005. (Hina) - Oduzimanje zemljišta seljacimaDemokratske Republike Njemačke (DDR) bez plaćanja odštete, što jevlada Helmuta Kohla napravila 1992. godine, ne kosi se s njihovimljudskim pravima, odlučio je u četvrtak Europski sud za ljudska pravau Strasbourgu.
BERLIN, 30. lipnja 2005. (Hina) - Oduzimanje zemljišta seljacima Demokratske Republike Njemačke (DDR) bez plaćanja odštete, što je vlada Helmuta Kohla napravila 1992. godine, ne kosi se s njihovim ljudskim pravima, odlučio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Time je odbijena tužba oko 70.000 bivših građana DDR-a čije su obitelji, u sklopu zemljišne reforme za vrijeme sovjetske okupacije 1945., na korištenje dobile oko 100.000 hektara nacionalizirane zemlje. Posljednja vlada DDR-a je 1990. godine tu zemlju u potpunosti pripisala na korisnike. Vlada Helmuta Kohla je ovu odluku samo dvije godine kasnije poništila te zemlju bez odštete oduzela onim vlasnicima kojima glavno zanimanje nije bilo poljodjelstvo.

Savezna vlada je presudom Europskog suda za ljudska prava definitivno oslobođena plaćanja odšteta u visini od nekoliko milijardi eura.

Predstavnici vlasnika zemljišta reagirali su s ogorčenjem na današnju presudu u posljednjoj instanci. Predsjednik udruge "Pravo i posjed", grof Manfred od Schwerina, izrazio je nezadovoljstvo presudom te najavio mogućnost da pogođeni bojkotiraju predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

Ministrica pravosuđa Brigitte Zypries (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) izrazila je olakšanje nakon presude, ali je istodobno pokazala razumijevanje za pogođenu stranu. Ona se ipak nada da će nakon današnje presude biti okončana "emocionalna rasprava" vođena posljednjih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙