FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Marijačićev odvjetnik podnio zahtjev za odbacivanje optužnice

DEN HAAG, 16. lipnja 2005. (Hina) - Odvjetnik Marin Ivanović,branitelj zadarskog novinara Ivice Marijačića na Haaškome sudu (ICTY),zatražio je da se odbaci optužnica za nepoštivanje Suda zbog njezinihformalnih nedostataka.
DEN HAAG, 16. lipnja 2005. (Hina) - Odvjetnik Marin Ivanović, branitelj zadarskog novinara Ivice Marijačića na Haaškome sudu (ICTY), zatražio je da se odbaci optužnica za nepoštivanje Suda zbog njezinih formalnih nedostataka.

U podnesku koji je ICTY objavio u četvrtak ističe se da u optužnici nije naveden nalog Suda koji je optuženi prekršio te da ona ne pruža dovoljno dokaza da postoji sudbena nadležnost ICTY-ja nad optuženikom i postupkom za koji je inkriminiran.

"Ivica Marijačić traži da Raspravno vijeće odbaci optužnicu protiv njega na temelju toga što je nedopustivo nejasna i što ga ne informira adekvatno o optužbama protiv njega, te na temelju toga što Tribunal nema jurisdikciju nad njim osobno, niti nad njegovim djelovanjem", navodi se u podnesku obrane koji je potpisao branitelj Ivanović.

U zahtjevu se među ostalim ističe kako je Marijačić optužen po Pravilu 77. ICTY-ja zbog navodnog otkrivanja informacija "znajući da krši nalog Vijeća". No, optužnica ne navodi nalog Vijeća koji je navodno prekršio Marijačić te je zato "nedopustivo nejasna i ne informira adekvatno Marijačića o optužbama protiv njega".

"Najkritičniji element optužbe je da postoji nalog Raspravnog vijeća sa suđenja Blaškiću koji je prekršio Marijačić. Zaista, ako nema naloga, tada nema ni kršenja Pravila 77. i ovaj slučaj treba odmah odbaciti", navodi se u podnesku.

Obrana također navodi da "ICTY-ju, sve dok tužitelj ne identificira određeni nalog Vijeća koji je Marijačić prekršio, nedostaje i osobna i materijalna jurisdikcija nad optuženim" te navodi članak 1. Statuta ICTY-ja prema kojemu Sud ima osobnu jurisdikciju samo nad osobama koje su navodno teško prekršile međunarodno humanitarno pravo.

Marijačića, glavnog urednika tjednika "Hrvatski list", ICTY je optužio 26. travnja ove godine za nepoštivanje Suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u tom listu 18. studenoga 2004. Zajedno s njim optužen je i suradnik tog lista Markica Rebić, bivši čelnik vojnoobavještajne službe, koji je prema optužnici Marijačiću predao kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću 19. prosinca 1997.

Riječ je o svjedočenju bivšega nizozemskog časnika SFOR-a u BiH o neupješnom pokušaju haškog optuženika Miroslava Brale Cicka da se te godine preda SFOR-u u BiH. Nakon višesatnog boravka na porti SFOR-ove baze kod Zavidovića i telefonskih konzultacija s ICTY-jem, Bralo je vraćen uz objašnjenje da nije na popisu optuženika.

Na prvom pojavljivanju na Haaškome sudu u utorak, 14. lipnja, Marijačić i Rebić su se očitovali da se ne osjećaju krivima, a njihovi su odvjetnici isti dan podnijeli zahtjev za odbacivanje optužnice. Podnesak Rebićevih branitelja - Krešimira Krsnika i Veljka Miljevića Sud do četvrtka nije objavio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙