FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS protiv administrativne pristojbe u zdravstvu

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Uvođenje administrativnih pristojbi uzdravstvu nesvrsishodna je i socijalno neprihvatljiva mjera koja ćeljude, posebno siromašne, odvratiti od odlaska liječniku a nećepostići željeni financijski učinak, ocijenio je danas na konferencijiza novinare Hrvatske narodne stranke (HNS) bivši ministar zdravstvaAndro Vlahušić.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Uvođenje administrativnih pristojbi u zdravstvu nesvrsishodna je i socijalno neprihvatljiva mjera koja će ljude, posebno siromašne, odvratiti od odlaska liječniku a neće postići željeni financijski učinak, ocijenio je danas na konferenciji za novinare Hrvatske narodne stranke (HNS) bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Uvođenjem administrativne pristojbe osiguranici bi plaćali 5 kuna za sanitetski prijevoz te 10 kuna za pregled, uputnice i recepte, no mjesečno maksimalno 30 kuna. Na taj način država bi godišnje prikupila 300 milijuna kuna.

Vlahušić drži da zdravstvena reforma ne može biti uspješna ako o njoj raspravlja predsjedništvo HDZ-a, a ne profesionalci iz struke. "Treba provesti ili radikalnu reformu ili jednostavno primijeniti postojeći Zakon o zdravstvenom osiguranju koji se ne poštuje", kaže bivši ministar zdravstva.

Ističe da HZZO od predviđenih 17 milijardi kuna godišnje troši 14 milijardi jer mu središnji državni proračun ne podmiruje ono što je po zakonu dužan - troškove porodiljnih naknada i zdravstvenog osiguranja za nezaposlene i poljoprivrednike starije od 65 godina.

U 2005. godini za tu je namjenu Ministarstvo financija trebalo Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) uplatiti 2,5 milijarde kuna, no uplatit će samo 200 milijuna kuna, a osim toga zdravstvo će rebalansom proračuna ostati bez dodatnih 300 milijuna kuna, upozorava Vlahušić.

Zbog rebalansa će biti zaustavljene sve kapitalne investicije od vitalnog interesa za sustav, no ministar zdravstva i direktor HZZO-a ne mogu provoditi zakon ako im nisu osigurani uvjeti za efikasan rad, smatra Vlahušić.

Potpredsjednik HNS-a Davorin Đanić, ujedno ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice, tvrdi da će 95 posto bolnica do kraja godine poslovati s većim ili manjim gubitkom, unatoč tvrdnjama HZZO-a da je poslovanje bolnica unutar ugovorenih limita.

Troškovi sanitetskog materijala i režija su unutar limita, no gubitke će izazvati troškovi povećanih plaća te jučerašnja preporuka ravnateljima o isplati regresa, za što nije osiguran dodatni novac.

Đanić pritom navodi kako su limiti rasli u ovoj godini za 2,5 posto, a plaće 10 posto, u što nije uračunat regres od 1.000 kuna za zaposlene u zdravstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙