FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Carinici su od jutros u 8 sati u štrajku, no na granicama nema gužvi, a dogovoreno je da neće previše pregledavati turiste, izjavio je predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Željko Popović na konferenciji za novinare održanoj na graničnom prijelazu Bregana. Budući da su u "bijelom štrajku", carinici nisu obustavili rad već striktno provode carinske propise, a sami ocjenjuju u kojoj će mjeri pregledavati putnike i robu, rekao je Popović. "Očekujemo da Vlada ozbiljno shvati upozorenje i započne pregovore o plaćama, inače smo spremni organizirati pravi štrajk, a tada bi kolone na hrvatskim granicama mogle biti do Beča, Beograda i Budimpešte", naglasio je Popović. Po njegovim tvrdnjama, u štrajku sudjeluje svih 1.800 članova sindikata.

BAJAKOVO - Na međudržavnom graničnom prijelazu sa Srbijom i Crnom Gorom Bajakovo djelatnici Carine ne nalaze se u tzv. bijelom štrajku, izjavio je predstojnik Carinske ispostave Bajakovo Anto Antunović. Razlog za nepristupanje za tzv. bijelom štrajku su ionako velike gužve na tom graničnom prijelazu koje su osobito izražene u srpnju, kada na godišnji odmor iz zapadnoeuropskih zemalja u Tursku putuju državljani te zemlje, rekao je Hini Antunović. Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić rekao je za Hinu kako raspolaže saznanjima da niti na preostalim graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji djelatnici carine nisu u tzv. bijelom štrajku.

ZAGREB - HSP-ovi zastupnici u Saboru osudili su danas jučerašnje terorističke napade u Londonu, ali i ocijenili da Hrvatska mora preispitati odluku o slanju dodatnih vojnih snaga u Afganistan. Pero Kovačević je, na konferenciji za novinare Kluba HSP-a ocijenio da je al Qaida poslala jasnu poruku da se njezini napadi odnose na sve zemlje koje imaju vojnike u Afganistanu i Iraku. "Ne trebamo izazivati stvari, jer smo turistička zemlja i znamo svi što bi nam značio jedan teroristički napad, a propadne li sezona, Hrvatska dolazi na koljena", rekao je Kovačević.

ZAGREB - Iako joj to nije zakonska uloga, Hrvatska narodna banka (HNB) radi na zaštiti potrošača, a jedna od mjera je i uvođenje efektivne kamatne stope, kazao je jutros u Saboru zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić, odbacujući primjedbe zastupnika da je središnja banka građane prepustila samovolji banaka u stranom vlasništvu. Vujčić je, u nastavku jučer započete rasprave o izvješću HNB-a za 2004., upozorio da banke u posljednje vrijeme nude povoljnije kredite vezane uz švicarski franak, čime, kaže, građani preuzimaju tečajni rizik kojega možda nisu ni svjesni. Vujčić, međutim, očekuje da će, zbog zasićenosti tržišta, krediti prema stanovništvu padati, a da će rasti plasman prema velikim tvrtkama, a potom i prema malim i srednjim poduzećima.

ZAGREB - Saborski klubovi podijelili su se danas oko HNS-ova prijedloga da se izmjenama Zakona o HRT-u građane koji ne primaju ili primaju slab signal HRT-a oslobodi plaćanja RTV pristojbe. HNS i IDS drže da je upravo Zakon o HRT-u 'mjesto' gdje se može ispravljati nepravda prema građanima koji moraju plaćati pristojbu, a ne mogu gledati, odnosno slušati televizijski i radijski program. SDP i HSS smatraju da je pristojba civilizacijsko dostignuće koje ne treba dirati, te da problem treba rješavati kroz obvezu Odašiljača i veza da osiguraju kvalitetan signal na cjelokupnom državnom teritoriju. Ostali klubovi, izuzev onog nacionalnih manjina koji je upozorio na nedostatne programske sadržaje za manjine na HRT-u, nisu sudjelovali u raspravi.

SLAVONSKI BROD - Predstavnik Ministarstva poljoprivrede rekao je danas u Slavonskom Brodu kako se još čine napori da se utvrdi viša otkupna cijena pšenice, te da će se model otkupa znati nakon današnje sjednice Vlade. "Još činimo određene napore da se cijena pšenice definira na višoj razini", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić na sastanku sa sudionicima žetve s područja Brodsko-posavske županije u Slavonskome Brodu. Prema sadašnjem prijedlogu proizvođači bi za pšenicu standardne kvalitete trebali dobiti 90 lipa po kilograma i poticaje u punom iznosu.

ZAGREB - U ponedjeljak, 11. srpnja počinje isplata mirovina za lipanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙