FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zdravstvo: predloženi rebalans oporba ocijenila katastrofom

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Katastrofa, socijalna neosjetljivost,marginalizacija invalida i bolesnika, samo su neki od izraza kojima suoporbeni članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku izdravstvo danas popratili predloženi rebalans ovogodišnjeg državnogproračuna kojim se predviđa bitno smanjenje novca za zdravstvo isocijalnu skrb.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Katastrofa, socijalna neosjetljivost, marginalizacija invalida i bolesnika, samo su neki od izraza kojima su oporbeni članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas popratili predloženi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna kojim se predviđa bitno smanjenje novca za zdravstvo i socijalnu skrb.

Odbor je većinom glasova prihvatio predloženi rebalans, kojim se, među ostalim, predviđa 226 milijuna kuna manje za zdravstvo u ovoj godini.

"Jednom riječju, to je katastrofa", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS), pitajući se koja je uopće svrha Odbora koji prihvaća 'kresanje' gotovo svih proračunskih stavki za zdravstvo i socijalu a trebao bi skrbiti o bolesnima i invalidnim osobama. "Nemam razumijevanja za ovaj rebalans i zato što se vodi neispravna gospodarska politika, odnosno uopće je nema", kazala je Lalić.

U kritikama joj se pridružila i Vesna Škulić (SDP), spominjući brojne stavke za koje se predlaže smanjiti proračunske izdatke. Potpori programima suzbijanja droga skida se sto tisuća kuna, isto toliko Vladinom povjerenstvu za osobe s invaliditetom, programi za osnaživanje obitelji i invalidnih osoba dobivaju 2,8 milijuna kuna manje, a centri za socijalnu skrb čak 5,6 milijuna, istaknula je.

"Niti smo socijalna, niti smo osjetljiva država, invalidne osobe ostaju na margini" kazala je Škulić.

HDZ-ovci u Odboru potrebu za rebalansom pravdaju smanjenjem gospodarskih aktivnosti, a time i manjim prihodovanjem u prvom kvartalu ove godine, zbog čega, suglasni su, najveći obol ponovo plaća zdravstvo. "Ministarstvo zdravstva platilo je najveći obol, jer je, mogu tako reći, oštećeno za 226 milijuna kuna", rekao je Andrija Hebrang (HDZ) koji se ipak nada da će očekivani gospodarski rast posebno u drugom dijelu godine barem djelomice popraviti loše stanje u zdravstvu. "Sve je ovo nužda jer moramo ostati u okvirima aranžmana s MMF-om" dodao je Hebrang kojega najviše brine znatno smanjenje izdvajanja za investicije u zdravstvenim ustanovama. "Zdravstvu se godinama kontinuirano oduzima jer se zna da će preživjeti, ali samo zbog daljnjeg zaduživanja" nadovezao se Stjepan Bačić (HDZ). Predloženi rebalans proračuna podržao je i Odbor za ravnopravnost spolova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙