FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska slavi prvi homoseksualni brak prema novome zakonu

MADRID, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska je u ponedjeljakproslavila sklapanje prvoga homoseksualnog braka, u skladu s novim,prošli mjesec donesenim zakonom kojim je postala četvrta zemlja kojaje legalizirala istospolne zajednice.
MADRID, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska je u ponedjeljak proslavila sklapanje prvoga homoseksualnog braka, u skladu s novim, prošli mjesec donesenim zakonom kojim je postala četvrta zemlja koja je legalizirala istospolne zajednice.

Nakon tridesetogodišnje veze, Emilio Menendez i Carlos Baturim vjenčali su se u mjestu Tres Cantosu, tridesetak kilometara sjeverno od Madrida.

Sportski odjeven nasmiješeni par ponosno je pokazivao prstenje i vjenčani list. Na vjenčanju je bilo dvadesetak prijatelja i više od pedeset novinara.

Odluka socijalističke vlade da homoseksualnim zajednicama da status ravnopravan heteroseksualnima, što podrazumijeva i pravo nasljeđivanja i pravo na posvajanje djece, razbjesnila je mnoge rimokatolike.

Stotine tisuća ljudi, među njima i biskupi i časne sestre, prosvjedovale su prošli mjesec u Madridu protiv tih reforma. Oko 90 posto Španjolaca izjašnjava se katolicima, ali istraživanja pokazuju da oko sedamdeset posto građana podržava homoseksualne brakove.

Socijalisti imaju namjeru oštro prekinuti s nasljeđem prošlosti u kojoj je Španjolskom vladao nacionalistički diktator Francisco Franco koji je zabranjivao i homoseksualnost i rastavu braka.

Prije Španjolske, homoseksualne su zajednice legalizirale Kanada, Nizozemska i Belgija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙