FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: na snagu stupio zakon o istospolnim brakovima

MADRID, 3. srpnja 2005. (Hina/AP) - Španjolska je u nedjelju, kada jena snagu stupio zakon o istospolnim brakovima, postala četvrta zemljana svijetu koja zakonski odobrava tu vrstu odnosa.
MADRID, 3. srpnja 2005. (Hina/AP) - Španjolska je u nedjelju, kada je na snagu stupio zakon o istospolnim brakovima, postala četvrta zemlja na svijetu koja zakonski odobrava tu vrstu odnosa.

Zakon daje istospolnim partnerima pravo na vjenčanje, usvajanje djeteta i naslijeđivanje vlasništva onog drugog, što nači da je njihov status pred zakonom jednak heteroseksualnim parovima.

Španjolska je četvrta zemlja u svijetu koja je priznala pravo na istospolne brakove, nakon Nizozemske, Belgije i Kanade.

Više desetaka tisuća ljudi, po ministarstvo unutarnjih poslova čak 100.000, okupiralo je u subotu ulice Madrida slaveći novi zakon.

"Nisu sada samo neki od nas slobodniji nego što su bili, svi su Španjolci slobodniji", rekao je Cholo Soto (30), vladin činovnik koji se pridružio skupu.

Španjolski zastupnici definitivno su u četvrtak usvojili zakon koji homoseksualcima daje pravo na bračnu zajednicu i usvajanje djece. Zastupnici su tekst zakona usvojili većinom od 187 glasova, dok je 147 zastupnika bilo protiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙