FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pješačko oružje najsmrtonosnije u ratovima današnjice

UNITED NATIONS, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Većina žrtava ratovadanašnjice pogiba od pješačkog oružja poput strojnica, pištolja ipušaka te su zapravo ta oružja istinska oružja masovnog uništenjadanašnjeg svijeta, ocjenjuje se u izvješću ženevskog Instituta zameđunarodne studije.
UNITED NATIONS, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Većina žrtava ratova današnjice pogiba od pješačkog oružja poput strojnica, pištolja i pušaka te su zapravo ta oružja istinska oružja masovnog uništenja današnjeg svijeta, ocjenjuje se u izvješću ženevskog Instituta za međunarodne studije.

U izvješću, godišnjem istraživanju uporabe pješačkog oružja koje su napravili istraživači ženevskog instituta, zaključuje se da se broj poginulih od pješačkog oružja u prošlosti uvelike podcjenjivao.

Broj izravnih žrtava pješačkog oružja 2003. godine kretao se od 80.000 do 108.000 navodi se u izvješću dok ranije procjene drugih istraživača za tu godinu govore o 27.000 do 51.000 ubijenih.

Te umanjene brojke uglavnom su posljedica nedostatka pouzdanih podataka i pretjeranog oslanjanja analitičara i istraživača na informacije koje iznose vlade i mediji a "koje su često netočne", ocjenjuje se u istraživanju za 2005. godinu.

Broj poginulih koje neizravno uzrokuju pješačka oružja također je podcijenjen jer ta vrsta oružja obično stvara značajne društvene probleme koje vode podhranjenosti, gladi i smrti od bolesti koje se mogu spriječiti ili izliječiti, kaže se u istraživanju.

Na temelju formule koju je utvrdio UN pješačko oružje obuhvaćeno istraživanjem uključuje širok spektar osobnog naoružanja od pištolja do pušaka i strojnica, pa sve do manjih minobacača i prijenosnih protutenkovskih sustava.

"To su prava oružja masovnog uništavanja" rekao je finski veleposlanik Pasi Patokallio koji će ovoga tjedna predsjedati konferencijom UN-a o napretku u provedbi plana suzbijanja nezakonite trgovine pješačkim oružjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙