FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i SAD potpisale Izjavu povodom pokretanja PSI-ja

ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i Condoleezza Rice,američka državna tajnica, potpisale su u srijedu u Bruxellesu Izjavupovodom pokretanja Inicijative za sprečavanje širenja oružja zamasovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz tooružje (PSI), priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskihintegracija (MVPEI).
ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i Condoleezza Rice, američka državna tajnica, potpisale su u srijedu u Bruxellesu Izjavu povodom pokretanja Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje (PSI), priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Hrvatska i SAD potpisale su bilateralni Sporazum o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, sustava njegove isporuke i uz to vezanih materijala morskim putem, kaže se u priopćenju. Potpisivanje tog Sporazuma odražava zajedničku predanost i odlučnost Hrvatske i SAD-a na zajednički rad kako bi otvoreno more postalo zabranjenom zonom za terorizam i opasna oružja, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska je rano prepoznala opasnost od globalnog terorizma i prijetnju oružja za masovno uništenje te je stoga pristupila Inicijativi za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje (PSI) i preuzela aktivno vodstvo u regiji kako bi se zaustavio protok oružja za masovno uništenje i materijala vezanih uz njega, dodaje se u Izjavi koju prenosi Ministarstvo.

Kako se kaže u priopćenju, preko 60-tak država već sudjeluje u PSI-u, a dodatne sudionice su dobrodošle, a nedavno su i Argentina, Gruzija i Irak podržale ovu Inicijativu.

PSI nema formaliziranu potporu kao što su tajništvo, sjedište i predsjedatelj, navodi se u priopćenju, a sastoji se od sporazuma između država sudionica o poduzimanju sporazumne aktivnosti protiv širenja oružja za masovno uništenje kroz suradnju između njihovih policija, vojske i ministarstava vanjskih poslova.

Izjava PSI-a o načelima zabrane sastoji se od osnovnih ciljeva i metoda suradnje unutar Inicijative, dok sve aktivnosti koje poduzimaju partnerske države moraju biti u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima, propisima i postupcima, dodaje se u priopćenju.

PSI promiče duh i sadržaj Rezolucije 1540 Vijeća Sigurnosti UN-a, koja poziva sve države članice UN-a na "poduzimanje zajedničkih aktivnosti" kako bi spriječile trgovinu vezanu uz oružje za masovno uništenje, pojašnjava se u Izjavi koju prenosi MVPEI.

Kolinda Grabar Kitarović je Izjavu s američkom državnom tajnicom potpisala u Bruxellesu gdje obje sudjeluju na jednodnevnoj konferenciji o obnovi Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙