FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI: Britanske tvrtke prodavale oružje DR Kongu

LONDON, 5. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tvrtke iz Ujedinjenog Kraljevstvai iz istočne Europe prodaju oružje na području Velikih jezera koje sekasnije rabi u Demokratskoj Republici Kongu (DRK, bivši Zair), pripćioje u utorak Amnesty international.
LONDON, 5. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tvrtke iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz istočne Europe prodaju oružje na području Velikih jezera koje se kasnije rabi u Demokratskoj Republici Kongu (DRK, bivši Zair), pripćio je u utorak Amnesty international.

Amnesty je pozvao britansku vladu da pokrene istragu, a Ujedinjene narode da pooštre embargo na oružje na tom području.

Zalihe oružja i streljiva s Balkana i iz istočne Europe dopremljene su na područje Velikih jezera, tvrdi ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu koja o tome iznosi potankosti u svom izvješću.

Amnesty dovodi u pitanje "prodavače oružja, posrednike i prijevoznike iz mnogih zemalja, napose iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Češke, Izraela, Rusije, Srbije, Južnoafričke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država".

Istraga "ide tragom dobave oružja i streljiva vladama u DRK-u, Ruandi, Ugandi i njegove kasnije raspodjele naoružanim skupinama i milicijama na istoku DRK-a koje su umiješane u ratne zločine i zločine protiv čovječnosti".

"Milijuni su već izgubili život u sedmogodišnjem sukobu u DRK-u. Naoružane osobe još uvijek siluju, otimaju, ubijaju civile, a doprema oružja se nastavlja", kazao je službeni predstavnik Amnestyja.

"Prema dokumentima i svjedočenjima koje je prikupio Amnesty, sa šest letova albanske tvrtke Meico iz Tirane u Kigali je prevezeno po 40 tona oružja i streljiva u listopadu-studenome 2002., piše u priopćenju.

Amnesty international je otkrio da su tri tvrtke koje su umiješane u dopremu oružja poslovale u Ujedinjenom Kraljevstvu: African International Airways, Intavia Ltd i Platinum Air Cargo.

Amnesty usto tvrdi da posjeduje dokaze da je ruski trgovac oružjem Viktor But naoružao obje strane u sukobu u DRK-u.

"Ukoliko međunarodna zajednica, UN i susjedne zemlje ne prekinu tu proliferaciju (oružja), narušit će se krhki mirovni proces, što će imati strašne posljedice na ljudska prava", ocjenjuje Amnesty.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙