FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o rebalansu državnoga proračuna za 2005.

ZAGREB,11. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra nastavlja 15.sjednicu raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena ovogodišnjegadržavnoga proračuna.
ZAGREB,11. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra nastavlja 15. sjednicu raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena ovogodišnjega državnoga proračuna.

Vlada predlaže smanjenje proračunskih prihoda za 786 milijuna kuna, pa bi oni u konačnici iznosili 85,5 milijarda kuna.

Visina rashoda ostala bi gotovo u sadašnjim okvirima, odnosno oko 92 milijarde kuna, s tim da će se na troškovnim stavkama prerasporediti nešto više od milijardu kuna.

Naime, na nekim će se stavkama uštedjeti milijarda i šest milijuna kuna, a na drugima potrošiti milijarda i 19 milijuna kuna, što je razlika od 15-ak milijuna kuna.

Najviše proračunskog novca u preraspodjeli namijenjeno je mirovinama (još 470 milijuna) i plaćama (346,4 milijuna kuna).

Stambenu štednju država će poduprijeti s još 70 milijuna kuna, naknade za nezaposlene povećat će za 60 milijuna, rodiljne dopuste za 39 milijuna i trajna prava branitelja za 35 milijuna kuna.

Istodobno smanjit će troškove nabave nefinancijske imovine (za 296 milijuna kuna), materijalne troškove (223 milijuna), pomoć za inozemstvo (za 150 milijuna), razne naknade građanima (za 111 milijuna), subvencije (za 84,5 milijuna) itd.

Proračunski će se manjak s planiranih 3,7 povećati na 4,2 posto BDP-a.

Novi se proračunski prihodi temelje na realnom gospodarskom rastu od 3,7 posto i na do sada ostvarenim prihodima, odnosno na lošijoj naplati PDV-a i trošarina.

Sabor, koji ulazi u zadnji redoviti radni tjedan prije ljetne stanke, dnevni će red, vjerojatno, dopuniti novim točkama prispjelim iz Vlade. Na popisu je 16 točaka, a koje će biti uvrštene u dnevni red, odlučit će saborski zastupnici.

Po Ustavu Sabor redovitu sezonu završava 15. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙