FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o reformi službeničkog sustava

ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Konačan prijedlog zakona o državnimslužbenicima, kojim se predlaže reforma službeničkog sustava, tema jeo kojoj će sutra, u nastavku 15. sjednice, raspravljati Hrvatskisabor.
ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Konačan prijedlog zakona o državnim službenicima, kojim se predlaže reforma službeničkog sustava, tema je o kojoj će sutra, u nastavku 15. sjednice, raspravljati Hrvatski sabor.

Novim se zakonom, tumači Vlada, želi modernizirati državnu upravu, popraviti nedostaci uočeni u primjeni postojećeg zakona o državnim službenicima, poglavito loš klasifikacijski sustav radnih mjesta i neodgovarajući postupak prijama u službu.

Vladina je nakana uspostaviti sustav koji će jamčiti da mjesto u državnoj službi dobivaju ponajbolji kandidati, dakle oni koji uz formalno obrazovanje imaju i druge sposobnosti i vještine potvrđene na obveznom testiranju.

Kako bi se državnim službenicima otvorila mogućnost napredovanja, novi zakon predviđa novu klasifikaciju radnih mjesta, no to bi se detaljno razradilo naknadnom Vladinom uredbom.

Novi bi zakon trebao spriječiti utjecaj politike na upravu, te uspostaviti cjelovit sustav izobrazbe državnih službenika.

Saborska radna tijela podržala su predloženi zakon, s tim da Odbor za Ustav i poslovnik smatra da zakon ne bi trebao jednako tretirati službenike u 'klasičnoj' upravi i službenike u Saboru, Vladi, sudovima, jer ovi posljednji sudjeluju u pripremi zakona i imaju veći stupanj odgovornosti od svojih kolega.

Sabor bi sutra mogao raspraviti i izmjene Ovršnog zakona, a do konca tekuće sjednice očitovat će se i o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu čiji mu prijedlog danas šalje Vlada.

U iduća dva tjedna odlučit će i hoće li Branko Hrvatin biti novi predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙