FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 14. godišnjica napada na policijsku postaju u Glini

GLINA, 26. lipnja 2005. (Hina) - Svečanošću ispred zgrade Policijskepostaje u Glini, na kojoj su i sada vidljivi tragovi ispaljenih metakai granata iz doba srpske agresije u Domovinskom ratu, obilježena jedanas 14. godišnjica napada pripadnika srpske paravojske na tupolicijsku postaju.
GLINA, 26. lipnja 2005. (Hina) - Svečanošću ispred zgrade Policijske postaje u Glini, na kojoj su i sada vidljivi tragovi ispaljenih metaka i granata iz doba srpske agresije u Domovinskom ratu, obilježena je danas 14. godišnjica napada pripadnika srpske paravojske na tu policijsku postaju.

U četverosatnoj junačkoj obrani Policijske postaje, napadnute samo nekoliko sati nakon proglašenja hrvatske suverenosti i samostalnosti, poginuo je pripadnik pričuvnog sastava hrvatskoga MUP-a Tomislav Rom, kojem je odana počast. U tom je napadu 16 branitelja na prijevaru zarobljeno i odvedeno u srpski koncentracijski logor u Kninu, iz kojeg su razmijenjeni nakon 52 dana zatočeništva, a šestorica hrvatskih policajaca i dvoje hrvatskih civila su ranjeni.

Na današnjoj svečanosti, održanoj pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Ministarstva unutarnjih poslova, na te je događaje podsjetio ratni zapovjednik glinske Policijske postaje Ivan Kvakić.

"To je bila prva bitka prvog dana samostalne i suverene hrvatske države", rekao je Kvakić.

Na današnji dan prije 14 godina velikosrpske postrojbe su u 4,15 sati u Glini napale hrvatske policijske ophodnje, a oko 4,30 sati oko 400 naoružanih srpskih "dobrovoljaca" iz Gline i okolice, te 45 "martićevaca" napali su pješačkim oružjem i minobacačima Policijsku postaju. Suprotstavila im se glinska policija, oko 20 ljudi i nekoliko osoba iz Gline. Policijsku postaju ponovno je osvojilo stotinjak pripadnika MUP-a, nekoliko napadača je poginulo i ranjeno, a uhićeno je 10-ak srpskih dobrovoljaca, istaknuo je Kvakić.

Na svečanosti su govorili glinski gradonačelnik Marko Sremić, predsjednik sisačko-moslavačke Županijske skupštine Zvonko Belošević, izaslanik ministra unutarnjih poslova Alen Klabot i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Ivanka Roksandić.

Na mjestu u Domovinskom ratu do temelje srušene i sa zemljom sravnjene glinske župne crkve svetog Ivana Nepomuka položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u novoj crkvi služena je misa zadušnica za Tomislava Roma i sve poginule hrvatske branitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙