FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeci Jordanu prijete brane i kanalizacija

AMMAN, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Rijeka Jordan, u kojoj seprema kršćanskom vjerovanju krstio Isus, jako je zagađenakanalizacijskim vodama i prijeti joj presušivanje nakon desetljećasukoba i pretjeranog iskorištavanja za navodnjavanje poljoprivrednogzemljišta, upozoravaju u petak ekolozi.
AMMAN, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Rijeka Jordan, u kojoj se prema kršćanskom vjerovanju krstio Isus, jako je zagađena kanalizacijskim vodama i prijeti joj presušivanje nakon desetljeća sukoba i pretjeranog iskorištavanja za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, upozoravaju u petak ekolozi.

Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća Jordanom je svake godine prolazilo 1,3 milijarde prostornih metara vode.

Brane, kanali i vodocrpilišta, koje su podigli Izrael, Jordan i Sirija kako bi osigurali vodu za usjeve i piće, smanjili su protok za više od 90 posto, na oko 100 milijuna prostornih metara.

"Rijeka Jordan nestat će ako se uskoro nešto ne učini. Više od polovice vode čine kanalizacija i otpadne vode od poljoprivrede. Rijeka danas teče samo zbog kanalizacije", upozorava izraelsko-jordansko-palestinska organizacija Prijatelji zemlje na Bliskom istoku (FOEME).

Zbog dramatičnoga stanja s rijekom Jordanom, nestaje i Mrtvo more. Razina vode u Mrtvome moru smanjuje se svake godine za metar i za 50 godina ono bi moglo posve nestati, upozoravaju stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙