FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD žele da se Mladić uhiti do obljetnice pokolja u Srebrenici

WASHINGTON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene AmeričkeDržave (SAD) žele da se haški optuženik i bivši zapovjednik vojskebosanskih Srbe Ratko Mladić, koji je u bijegu, preda Haškom tribunaludo 11. srpnja kada se obilježava deseta godišnjica pokolja uSrebrenici, izjavio je u utorak za novinsku agenciju podtajnik zapolitičke poslove u američkom State Departmentu Nicholas Burns.
WASHINGTON, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da se haški optuženik i bivši zapovjednik vojske bosanskih Srbe Ratko Mladić, koji je u bijegu, preda Haškom tribunalu do 11. srpnja kada se obilježava deseta godišnjica pokolja u Srebrenici, izjavio je u utorak za novinsku agenciju podtajnik za političke poslove u američkom State Departmentu Nicholas Burns.

Burns je time pojačao američki pritisak na vladu Srbije i Crne gore da uhvati ratnog zločinca Mladića ili u pregovorima osigura njegovu predaju uoči obljetnice jednog od najgorih europskih ratnih zločina od Drugog svjetskog rata.

Burns, koji je ranije ovaj mjesec predviđao da su Mladićevi dani u bjegstvu odbrojani nakon sastanka sa srbijankim čelnicima u Beogradu, sada je izjavio da je službeni Washington ohrabren izvješćima da ga SCG želi izvesti pred Haški tribunal.

"Vjerujemo da je riječ o novom stajalištu i novom osjećaju smisla u Beogradu oko toga da Mladić stvarno i zafrši u Hagu, smatra Burns, dodajući da SAD ima snažnu želju da se to dogodi što prije, te prije 11. srpnja.

Ne bi bilo ništa prikladnije da general Mladić završi u Hagu prije 11. srpnja, čime bi se zatvorilo to poglavlje povijesti, jer je to najgori ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Burns.

Mladić je tražen zbog genocida u ratu u Bosni i Hercegovini, a optužen je prije gotovo deset godina za pokolj 8.000 Muslimana u Srebrenici.

Srbijanska vlada zanijekala je ovotjedna medijska izvješća o tome da zna gdje je Mladić i da li pregovara o njegovoj predaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙