FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaštita intelektualnog vlasništva napreduje u skladu s europskim standardima

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Sustav zaštite intelektualnogvlasništva i patentne zaštite u Hrvatskoj razvija se u skladu sasuvremenom europskom praksom i korisnicima daje sve bolju pravnuzaštitu i sigurnost, istaknuto je na stručnom skupu u povodu 110.godišnjice prvog hrvatsko - ugarskog Zakona o patentu.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Sustav zaštite intelektualnog vlasništva i patentne zaštite u Hrvatskoj razvija se u skladu sa suvremenom europskom praksom i korisnicima daje sve bolju pravnu zaštitu i sigurnost, istaknuto je na stručnom skupu u povodu 110. godišnjice prvog hrvatsko - ugarskog Zakona o patentu.

Zakon o patentima, koji se počeo primjenjivati početkom 2000. godine i koji je kasnije više puta dopunjen, usklađen je sa Sporazumom o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights- TRIPS) i pravnim stečevinama Europske unije i kao takav predstavlja dobar temelj za zaštitu intelektualnog vlasništva, istaknula je pomoćnica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Tatjana Sučić.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Borislav Blažević pak dodaje da posebno obučeni suci trgovačkih sudova postižu sve bolje rezultate u rješavanju sporova oko intelektualnog vlasništva. Po njegovim riječima, od 13 trgovačkih sudova u Hrvatskoj, njih četiri, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku vode takve sporove.

Veliki napredak posljednjih godina u sustavu zaštite intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj potvrdila je i izvršna direktorica Plive Vesna Vasiljević. Brojne industrijske grane, a posebno farmaceutska, temelje svoj opstanak na inovacijama, pa je zaštita intelektualnog vlasništva za nju iznimno važna. Patentna zaštita, primjerice, kako je naglasila, kao vrsta tržišnog ekskluziviteta omogućuje povrat velikih ulaganja tijekom godina istraživanja i razvoja novih proizvoda. Tako je pronalazak azitromicina i njegova pravna zaštita, po njezinim riječima, omogućila Plivi razvojni ciklus i internacionalizaciju poslovanja.

Trend u sustavima intelektualne zaštite, a posebno u farmaceutskoj industriji, je patentiranje što više aspekata proizvoda, pa se tako uz sami proizvod i tehnologiju njegove priprave, patentiraju sustavi komercijalizacije, primjene i prodaje, kaže Vasiljević. Želi li Hrvatska slijediti taj trend, mora što prije uspostaviti učinkovit sustav edukacije stručnjaka na području zaštite intelektualnog vlasništva, kao sastavnice nacionalne konkurentnosti, zaključila je.

Uz domaće stručnjake, na skupu su izlagali predstavnici Mađarskog i europskog patentnog ureda, koji su predstavili sustave zaštite intelektulnog vlasništva u Mađarskoj i načela djelovanja Europskog patentnog ureda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙