FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Londonska policija traga za osumnjičenim bombašima al Qaede

LONDON, 9. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski istražitelji tragajuza osumnjičenim bombašima terorističke skupine al Qaeda koji su ubiliu četvrtak ujutro više od 50 osoba u mnogostrukim bombaškim napadimana tri stanice londonske podzemne željeznice i jedan autobus, dokstanovnici grada očajnički tragaju za nestalom rodbinom.
LONDON, 9. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski istražitelji tragaju za osumnjičenim bombašima terorističke skupine al Qaeda koji su ubili u četvrtak ujutro više od 50 osoba u mnogostrukim bombaškim napadima na tri stanice londonske podzemne željeznice i jedan autobus, dok stanovnici grada očajnički tragaju za nestalom rodbinom.

Britanska policija izvijestila je u petak da ti napadi "imaju obilježje al Qaede", a u subotnjim novinskim izvješćima objavljeno je da policija traga za Marokancem Mohamedom al-Guerbouzijem (45) koji se sumnjiči da je sudjelovao lani u terorističkim napadima u Madridu, te Casablanci, izvedenom 2003.

Njemu je odobren azil u Velikoj Britaniji.

Njemački i francuski organi sigurnosti tvrde da al-Guerbouzi ima veze sa Jordancem Abu-Musabom al-Zarqawijem, za kojega se sumnja da stoji iza nasilja uperenog protiv iračkih i američkih snaga u Iraku, objavio je britanski list the Independent u subotu na svojoj Internet stranici. Jedan španjolski sudac povezao je al-Guerbouzija sa vođom al Qaede Osamom bin Ladenom.

Marokanska vlada probala je izručiti al-Guerbouzija, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog umiješanosti u napad u Casablanci u kojem su poginule 44 osobe. Španjolske vlasti tvrde da je jedan od osumnjičenih u bombaškom napadu na vlak u Madridu u kojem je nastradala 191 osoba, telefonski razgovarao sa al-Guerbouzijem, objavio je the Independent.

Britanska policija je potvrdila smrt 49 osoba, ali osoblje iz službi za spašavanje još uvijek izvlači tijela zarobljena u podzemnoj željeznici više od 36 sati.

Policija zasad još nikoga nije uhitila, ali su dužnosnici policije objavili više detalja o bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici, kazavši da je svaka od bombi imala oko 4,5 kilograma eksploziva i da su mogle biti nošene u naprtnjačama.

Policija vjeruje da je više od jedne osobe sudjelovalo u tom terorističkom činu, a istražuje se tvrdnja ranije nepoznate skupine "Tajna skupina al Qaedinog Jihada u Europi" da je ona izvršila taj napad kao odmazdu da britansko vojno sudjelovanje u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙