FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BBC: Napad u Londonu djelo je al-Qaide

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Neimenovani arapski izvori obznanilisu britanskom BBC-u da su višestruki napadi na londonski transportnisustav u četvrtak djelo terorističke mreže al-Qaide.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Neimenovani arapski izvori obznanili su britanskom BBC-u da su višestruki napadi na londonski transportni sustav u četvrtak djelo terorističke mreže al-Qaide.

Novinar BBC-a Frank Gardener, koji je obično jako dobro informiran, kako navodi agencija dpa, dobio je tu informaciju od svojih "arapskih izvora" i objavio je u radijskom i televizijskom programu BBC-a.

Već su se oglasili i sigurnosni stručnjaci i analitičari koji smatraju da napadi u Londonu imaju sličnosti s prošlogodišnjom terorističkom akcijom u Madridu i nose sva obilježja napada al-Qaide.

Prema izjavi šefa londonske policije, sedam gotovo simultanih napada na londonske autobuse i podzemnu željeznicu odjeknulo je u četvrtak u britanskoj prijestolnici.

Gotovo istodobni napadi s ciljem nanošenja maksimalne štete i izazivanja panike je taktika koju al-Qaida često koristi, još od bombaških napada na dva američka veleposlanstava u Africi, preko napada 11. rujna u Sjedinjenim Državama do prošlogodišnje akcije u Madridu.

U španjolskom glavnom gradu je 11. ožujka prošle godine eksplodiralo 10 bombi u gradskoj nadzemnoj željeznici u jeku jutarnje gužve i odlaska ljudi na posao. Ubijeno je više od 190 osoba.

"Mnogo je sličnosti s madridskim eksplozijama. S obzirom na sinkroniziranu prirodu napada u tijeku jednog dana s ciljem nanošenja što većih žrtava, moglo bi se zaključiti da se radi o klasičnom djelu al-Qaide", gotovo su suglasni u svojim analizama stručnjaci iz Britanije, Njemačke i Mađarske, čije mišljenje prenosi Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙