FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jastrebarsko: U šumi Gović komemoracija žrtvama komunističkog režima, ubijenih od 1945. do 1947.

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - U šumi Gović u Jastrebarskom danas jeprvi puta, nakon 60 godina šutnje, održana komemoracija u spomen na70-tak žrtava komunističkog režima, iz Jastrebarskog i okolice,ubijenih u razdoblju od 1945. do 1947. godine.
ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - U šumi Gović u Jastrebarskom danas je prvi puta, nakon 60 godina šutnje, održana komemoracija u spomen na 70-tak žrtava komunističkog režima, iz Jastrebarskog i okolice, ubijenih u razdoblju od 1945. do 1947. godine.

Komemoracija je počela misom za žrtve Govića te za Domovinu, koju je u crkvi sv. Nikole u Jastrebarskom predvodio dr. Juraj Batelja.

Nakon mise u šumi Gović blagoslovljen je spomen-Križ.

Šuma Gović bila je mjesto gdje su komunisti ubili najveći broj ljudi u tom kraju, istaknuli su inicijatori komemoracije - Mate Ivančić i Tomislav Ciban.

Njima su se u organizaciji pridružili građani Jaske, jaskanski obrtnici i tvrtke te jaskansko Gradsko poglavarstvo.

Na mjestu postavljanja Križa u šumi Gović ubijeno je 30-tak ljudi, među kojima je bilo pripadnika poraženih hrvatskih vojnih formacije, te civila koji su promicali hrvatstvo, a u cijeloj šumi Gović ubijeno je 70-tak ljudi, rekao je Mate Ivančić.

Naglasio je kako "ovaj Križ koji je danas blagoslovljen u šumi Gović, nikoga ne potiče na osvetu i optužbu", već da je to mjesto gdje će se obitelji i potomci stradalih "prisjećati onih koji su prije 60 godina umirali za Hrvatsku".

Među 400-tinjak mještana na komemoraciji je bio nazočio i 86-godišnji Talijan dr. Renzo Talluto iz Venecije, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u tom kraju kao pripadnik talijanske vojske, a čiju su 24-godišnju djevojku, Nadu Karas, u šumi Gović ubili komunisti.

Govoreći na komemoraciji o nastanku ideje da se poslije 60 godina šutnje održi komemoracija za te žrtve iz jaskanskog kraja, Mate Ivančić je naglasio kako su se on i Tomislav Ciban poslije jedne mise pred prošlogodišnji blagdan Svih svetih, u razgovoru dotakli žrtava iz Govića, te da se poslije svaki njihov razgovor svodio na tu temu, iz čega se stvorila želja da se dostojanstveno obilježi mjesto stradanja.

"Prvi put kad sam došao na ovo mjesto u mislima mi je prostrujala samo jedno veliko zašto? U razgovoru s obiteljima stradalnika shvatio sam da se to pitanje proteže već 60 godina. Nitko me ne može uvjeriti da se radilo o 'pobijedi'. Radilo se samo o uništenju Hrvata i svega što je hrvatsko", rekao je na komemoraciji Ivančić.

Istaknuo je i kako se postavlja pitanje "zašto je moralo proći 60 godina da se o tim žrtvama progovori?" Ali, dodao je, "bolje ikad nego nikad".

Ivančić je napomenuo da je "zato 60 godina poslije, ovaj Križ u šumi Gović, dar i zahvala svim Jaskancima i ljudima jaskanskog kraja ma gdje počivali".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙