FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Tadić o izbjeglicama i manjinama

BEOGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Srbija imaju ististrateški cilj, pridruživanje Europi, za što je nužno ispunitiodređene uvjete, među kojima je i povratak izbjeglica, izjavio je usrijedu u Beogradu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta spredsjednikom Srbije Borisom Tadićem.
BEOGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Srbija imaju isti strateški cilj, pridruživanje Europi, za što je nužno ispuniti određene uvjete, među kojima je i povratak izbjeglica, izjavio je u srijedu u Beogradu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Pitanje izbjeglica za nas predstavlja nacionalno i državno pitanje od najveće važnosti. Naime, ako se u Hrvatsku vraćaju izbjegli hrvatski Srbi, to je legitimacija Hrvatske kao zemlje sigurnosti, kao zemlje koja ispunjava uvjete za prijem u euroatlantske integracije", kazao je Mesić novinarima.

"Hrvatska i SCG trebaju se međusobno podržavati na putu ka europskim integracijama jer je to zajednički cilj obje države", kazao je srbijanski predsjednik Tadić, ističući važnost zaštite nacionalnih manjina, ali i prava izbjeglih državljana Hrvatske.

Važnost suradnje Hrvatske i Srbije u cilju stabilnosti i europske integracije cijele regije istaknuta je i u razgovoru predsjednika Mesića sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Kako se navodi u priopćenju iz Koštuničina ureda, u razgovoru je izražena obostrana spremnost za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja.

Koštunica je, navodi se u priopćenju, kao otvorena pitanja naveo povratak izbjeglica, imovinska pitanja, obnovu porušene imovine i povrat uzurpirane, kao i problem nestalih osoba. Mesić je, navodi se u priopćenju, izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Predsjednik Mesić se u srijedu u Beogradu sastao i s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, a popodne će se u Subotici, gdje odlazi zajedno s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, sastati s predstavnicima tamošnje vlasti, hrvatske manjine i predstavnicima Srba izbjeglih iz Hrvatske.

U sklopu svojeg trodnevnog službenog posjeta SCG, predsjednik Mesić će posjetiti i Prištinu, Podgoricu i Tivat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙