FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sustavnim mjerama poticati proizvodnju povrća

KRIŽEVCI, 8. srpnja 2005. (Hina) - Krajnje je vrijeme da se sustavnimpoticajnim mjerama, usmjeravanjem poljodjelaca i sređivanjem tržišta uHrvatskoj potakne organizirana proizvodnja većih količina kvalitetnogpovrća za što postoje prirodni uvjeti, upozoreno je danas uKoprivnici na okruglom stolu proizvođača, znanstvenika, stručnjaka iprerađivača na Danima povrća.
KRIŽEVCI, 8. srpnja 2005. (Hina) - Krajnje je vrijeme da se sustavnim poticajnim mjerama, usmjeravanjem poljodjelaca i sređivanjem tržišta u Hrvatskoj potakne organizirana proizvodnja većih količina kvalitetnog povrća za što postoje prirodni uvjeti, upozoreno je danas u Koprivnici na okruglom stolu proizvođača, znanstvenika, stručnjaka i prerađivača na Danima povrća.

Hrvatska je veliki prerađivač i potrošač povrća, a sama godišnje proizvede oko 450.000 tona, od čega 35.000 tona za industrijsku preradu što ipak ne zadovoljava potrebe. Zbog toga se uvoze velike količine svježeg povrća svih vrsta, od luka i merkantilnog krumpira, do rajčica i paprika, te sušenog povrća, poluprerađevina i gotovih prerađevina, a vrijednost uvoza prelazi godišnje 75 milijuna dolara, istaknuto je.

Toliko vrijedi polovica uroda pšenice u Hrvatskoj i kad bi tolika količina propala bila bi to nacionalna katastrofa, dok se istovremeno ne pridaje tolika pozornost novcu koji Hrvatska izdvaja za uvoz povrća i prerađevina, upozorio je Zdravko Matotan iz koprivničke "Podravke".

Koprivnička prehrambena industrija je najveći prerađivač povrća i prisiljena ga je većim dijelom uvoziti jer od domaćih proizvođača ne može nabaviti ni dostatne količine, ni kakvoću koja odgovara europskim standardima. Iako su uočljivi napori za unaprjeđenjem proizvodnje kvalitetnog povrća, posebno rajčica, krastavaca i graška, uz uvođenje novih tehnologija, još uvijek zaostajemo za drugim zemljama.

Koprivničko-križevačka županija i sam grad Koprivnica subvencioniraju uzgoj povrća i postavljanje plastenika i staklenika, kazali su župan Josip Friščić i gradonačelnik Zvonimir Mršić. Drže da puno toga još treba učiniti kako bi se poljodjelci preusmjerili iz tradicionalnih kultura.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede dr. Dragan Kovačević najavio je nove državne poticaje, posebno za kapitalna ulaganja u plasteničku i stakleničku proizvodnju povrća, kao jednu od okosnica u promicanju proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

U sklopu Dana povrća, koji se održavaju do nedjelje pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva, u Koprivnici će biti osnovana strukovna udruga proizvođača povrća.

Na skupu sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Italije, proizvođači i prerađivači povrća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙