FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt jačanja fitosanitarne inspekcije

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva danas je predstavljen projekt "Jačanjefitosanitarne inspekcije" cilj kojega je unaprijediti učinkovitosthrvatske fitosanitarne inspekcijske službe, osobito pregled uvezenogbilja, te pomoći njenom razvoju u skladu sa zakonodavstvom i najboljompraksom Europske unije.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva danas je predstavljen projekt "Jačanje fitosanitarne inspekcije" cilj kojega je unaprijediti učinkovitost hrvatske fitosanitarne inspekcijske službe, osobito pregled uvezenog bilja, te pomoći njenom razvoju u skladu sa zakonodavstvom i najboljom praksom Europske unije.

Projekt vrijedan 525 tisuća eura financira se iz programa CARDS 2002 u obliku twinninga između hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Ministarstva za zaštitu potrošača, hranu i poljoprivredu i Biološko-istraživačkog instituta za poljoprivredu i šumarstvo Savezne Republike Njemačke. Provedba je počela 1. veljače ove godine i traje 18 mjeseci.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić izvijestio je su glavni dijelovi projekta usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije u području fitosanitarnog nadzora, edukacija kadrova za provedbu fitosanitarne kontrole te razvoj informatičkog sustava za razmjenu podataka o graničnom prometu bilja.

Uz ostalo, planira se uvođenje biljnih putovnica koje bi trebale osigurati siguran granični promet bilja, uz kontrolu opasnosti uvoza štetočina.

Hrvatska je, rečeno je na predstavljanju, zasad pošteđena mnogih biljnih štetnika koji mogu nanijeti veliku štetu usjevima, kao što je u prošlosti bilo sa krumpirovom zlaticom i gljivičnim bolestima vinove loze, koje su potaknule iseljavanje stanovništva čije se posljedice osjećaju i danas.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙