FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 stavlja Afriku u prvi plan, nakon napada u Londonu

GLENEAGLES, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici osamnajrazvijenijih zemalja u svijetu zaključili su da niz terorističkihnapada izvršenih u četvrtak u Londonu ne smije zasjeniti završni danrazgovora njihova summita u škotskom Gleneaglesu.
GLENEAGLES, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici osam najrazvijenijih zemalja u svijetu zaključili su da niz terorističkih napada izvršenih u četvrtak u Londonu ne smije zasjeniti završni dan razgovora njihova summita u škotskom Gleneaglesu.

Britanski premijer Tony Blair preskočio je većinu sastanaka skupine G8 u četvrtak, ali se vratio u Gleaneagles kako bi predsjedao pregovorima o pitanju za koje se zauzimao - povećanju pomoći za Afriku.

Čelnici G8 razgovarat će s vođama sedam afričkih zemalja i raspravljati o borbi protiv siromaštva i bolesti na najsiromašnijem kontinentu.

Očekuje se da će u izjavi na kraju sastanka obećati udvostručenje pomoći, premda najvjerojatnije neće ispuniti očekivanja vođa kampanje "Make Poverty History" uoči sastanka.

U završnoj izjavi G8 će obećati i rješavanje problema globalnoga zagrijavanja, cijena nafte i naglasiti odlučnost u borbi protiv terorizma.

Zastave zemalja G8 kraj centra u kojemu se održava summit spuštene su na pola koplja zbog napada u Londonu.

Čelnici G8 nakon eksplozija u Londonu izjavili su da napadi "nose znak al Qaide", ali su obećali da neće odustati od planiranog programa.

Završne izjave o Africi i klimatskim promjenama vjerojatno će razočarati skupine koje se bore za zaštitu okoliša koji su ocjenjivali da je sastanak u Gleneaglesu dobra prilika za poboljšanje života u Africi i zaustavljanje globalnoga zagrijavanja.

Neki kritiziraju da je Washington predloženi sporazum o klimi toliko ublažio da je postao besmislen. SAD tvrde da će njihovo gospodarstvo trpjeti zbog smanjivanja emisije stakleničkih plinova za koje znanstvenici tvrde da uzrokuju globalno zagrijavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙