FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut dogovor o otpisu duga Africi

LONDON, 11. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Najbogatije zemlje svijetapostigle su u subotu dogovor o otpisu duga Africi, priopćio jeluksemburški premijer Jean-Claude Juncker.
LONDON, 11. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Najbogatije zemlje svijeta postigle su u subotu dogovor o otpisu duga Africi, priopćio je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Dogovor koji su postigli ministri financija G8, dio je britanske kampanje da se subsaharska Afrika riješi siromaštva i bolesti koji godišnje ubijaju milijune ljudi.

Za sada se ne znaju detalji dogovora koji bi trebao pokriti više od 40 milijardi dolara duga. Juncker, koji je bio nazočan kao predstavnik EU-a, otišao je sa skupa prije formalnog završetka ali je novinarima rekao da je dogovor postignut.

Britanija, koja ove godine predsjeda G8, bila je odlučna da se na pregovorima u Londonu, uoči summita G8 sljedećeg mjeseca u Škotskoj, postigne sporazum o dvostrukom povećanju pomoći Africi, no Washington pruža otpor.

Humanitarne udruge upozoravaju da otpis duga neće pokriti sve 62 zemlje Afrike kojima je to hitno potrebno kako bi se prepolovilo siromaštvo, a što je, između ostalog, cilj UN-a.

Od 18 zemalja koje će prve osjetiti pomoć, 14 ih je iz subsaharske Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙