FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popović: carinici neće previše pregledavati turiste

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Carinici su od jutros u 8 sati uštrajku, no na granicama nema gužvi, a dogovoreno je da neće previšepregledavati turiste, izjavio je predsjednik Carinskog sindikataHrvatske Željko Popović na konferenciji za novinare održanoj nagraničnom prijelazu Bregana.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Carinici su od jutros u 8 sati u štrajku, no na granicama nema gužvi, a dogovoreno je da neće previše pregledavati turiste, izjavio je predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Željko Popović na konferenciji za novinare održanoj na graničnom prijelazu Bregana.

Budući da su u "bijelom štrajku", carinici nisu obustavili rad već striktno provode carinske propise, a sami ocjenjuju u kojoj će mjeri pregledavati putnike i robu, rekao je Popović.

Ponovio je da su carinici jako nezadovoljni svojim statusom, zbog čega su organizirali današnji štrajk upozorenja koji će trajati do 22 sata.

"Očekujemo da Vlada ozbiljno shvati upozorenje i započne pregovore o plaćama, inače smo spremni organizirati pravi štrajk, a tada bi kolone na hrvatskim granicama mogle biti do Beča, Beograda i Budimpešte", naglasio je Popović.

Po njegovim tvrdnjama, u štrajku sudjeluje svih 1.800 članova sindikata, a priključili su se i brojni nečlanovi.

Popović je ponovno optužio Vladu da je prevarila carinike jer im je lani obećala da će ove godine povećati plaće, no ministar financija Ivan Šuker sada je to odbio tvrdeći da nema proračunskih mogućnosti.

Sindikat tvrdi da je prosječna plaća carinika oko 3.500 kuna i traži povećanje plaća za 20 posto.

Ministarstvo financija u jučerašnjem je priopćenju istaknulo da za takvo povećanje plaća nisu osigurana sredstava u državnom proračunu.

Ministarstvo je također navelo da je plaća za lipanj carinika koji radi na graničnom prijelazu sa srednjom stručnom spremom (SSS) i 20 godina radnog staža iznosila 5.676 kuna, a preko polovice zaposlenih u Carinskoj upravi su upravo carinici sa SSS-om koji rade na granici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙