FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić razgovarao s Rugovom

PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesići predsjednik Kosova Ibrahim Rugova nakon razgovora u četvrtak popodneu Prištini novinarima su izjavili da su razgovori o bilateralnoj iregionalnoj suradnji te o međunarodnim pitanjima bili prijateljski ikorisni.
PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Kosova Ibrahim Rugova nakon razgovora u četvrtak popodne u Prištini novinarima su izjavili da su razgovori o bilateralnoj i regionalnoj suradnji te o međunarodnim pitanjima bili prijateljski i korisni.

Rugova je izjavio da očekuje potporu RH u međunarodnom priznavanju neovisnosti Kosova.

"Naš cilj je neovisna država, integrirana u EU i NATO, u trajnim partnerskim odnosima sa SAD", rekao je Rugova.

On je također izjavio da je predsjedniku Mesiću obećao da će se na Kosovu jamčiti sigurnost nacionalnim manjinama i zahvalio mu je što je posjetio Hrvate u Letnici i Janjevu.

"Učinit ćemo sve da se oni integriraju i da budu sigurni", rekao je Rugova.

On je zahvalio predsjedniku Mesiću na dosadašnjoj potpori Kosovu i rekao da je Mesić vrlo poznata i cijenjena ličnost na Kosovu.

Predsjednik Mesić je novinarima izjavio da sadašnji status Kosova smatra neodrživim na duži rok te da stoga podržava najavljene poteze međunarodne zajednice kao i inicijative Kosova.

Mesić je ponovio da je u traženju rješenja za Kosovo najvažnije ono što žele građani kao i to da svaka strana bude suglasna s predloženim rješenjem.

"Kosovo je izdržalo najteže trenutke rata i genocida. Nadam se da će vodstvo Kosova znati povući prave poteze i sada kada se rješava status Kosova", rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje novinara je li u razgovoru sa srbijanskim dužnosnicima bilo riječi o modelu Z-4 kao rješenju za Kosovo, Mesić je rekao da o tome nije bilo govora.

"Ako mogu interpretirati ono što je rečeno u Beogradu, (...) oni žele riješiti status Kosova politički, žele da srpska nacionalna manjina bude zaštićena po europskim standardima i da srpski stanovnici budu lojalni građani kosova", rekao je Mesić i dodao da srbijanski dužnosnici nisu točno rekli kakav status Kosova žele.

Mesić i Rugova razgovarali su i o bilateralnim pitanjima i zauzeli su se za nastavak svestrane suradnje.

Predsjednik Mesić je o tome razgovarao i s predsjednikom Vlade Bajramom Kosumijem te s predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem.

Sastao se i s glavnim čelnicima oporbe Vetonom Suroiem i Hashimom Taqijem kao i s predstavnicima onih Srba koji se uključuju u kosovske institucije.

Direktorica Ureda HGK u Prištini Ilijana Šehu priredila je domjenak u čast predsjednika Mesića i njegovih suradnika.

Predsjednika prate voditelj njegova Ureda Davor Božinović, savjetnici Budimir Lončar, Tomislav Jakić i Siniša Tatalović kao i hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić.

Posjet predsjednika Mesića Kosovu prate izvanredne mjere sigurnosti koje provodi i kosovska i policija UNMIK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙