FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić posjetio Hrvate na Kosovu

PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je u četvrtak prigodom posjeta Hrvatima u Janjevu kako bi bilodobro kad bi se neki iseljeni Hrvati vratili na Kosovo jer je onodanas drukčije nego prije, mirnije i u njemu će se sve bolje živjeti.
PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak prigodom posjeta Hrvatima u Janjevu kako bi bilo dobro kad bi se neki iseljeni Hrvati vratili na Kosovo jer je ono danas drukčije nego prije, mirnije i u njemu će se sve bolje živjeti.

Ispred crkve sv. Nikole u Janjevu, 18 km južno od Prištine nekoliko stotina Hrvata priredilo je srdačan doček predsjedniku Mesiću, a djeca su izvela kulturni program pjevajući hrvatske pjesme.

Obraćajući se okupljenima Mesić je rekao da je Janjevce upoznao prije nego što je došao u Janjevo i dodao da njih krasi "osjećaj za rad i strpljenje" te da su uvijek oko sebe stvarali tolerantnu atmosferu.

"Drago bi mi bilo da se dio Janjevaca vrati na Kosovo sada kad je ono mirno i bit će sve mirnije" rekao je Mesić i dodao kako će vrijeme pokazati da će se na ovom prostoru živjeti sve kvalitetnije, da će ljudi moći dolaziti, odlaziti, poslovati, ulagati u proizvodne programe, birati mjesto boravka i školovanja.

Don Mate Parlić, janjevački župnik izjavio je za novinare kako vjeruje da će ovaj posjet predsjednika Mesića pridonijeti poboljšanju položaja Hrvata na gospodarskom i političkom planu, uz pomoć hrvatske Vlade, kosovskih vlasti u UMNIK-a.

"Prvi put u 7 stoljeća od osnutka Janjeva jedan hrvatski predsjednik posjećuje svoje Hrvate i Janjevo" rekao don Parlić i ocijenio to povijesnim događajem."

Na putu do Janjeva gdje živi oko 300 Hrvata, Mesić se zadržao u Letnici gdje je ostalo samo šezdesetak Hrvata starijih osoba. Predsjednik Mesić je s njima razgovarao o njihovim problemima.

Skupu u Janjevu nazočio je i kosovski biskup Mark Copi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙