FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: ispravak vijesti HNA4216 "Slobodan Novak dobio nagradu..."

Hrvatska-ispravakVažna obavijest: ispravak vijesti HNA4216 "Slobodan Novak dobio nagradu..." Hrvatskom književnom klasikuSlobodanu Novaku danas je u Društvu hrvatskih književnika svečanouručena nagrada Fonda "Miroslav Krleža" za roman "Pristajanje",najbolje književno djelo u Hrvatskoj objavljeno u posljednje dvijegodine.

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina)-

Molimo korisnike da u vijesti HNA4216 emitiranoj pod naslovom "Slobodan Novak dobio Nagradu Fonda "Miroslav Krleža" u četvrtom odlomku isprave ime akademika Batušića tako da umjesto Slavko napišu NIKOLA.

Ispravljenu vijest objavljujemo u cijelosti.

ZAGREB, 7. srpnja 2005.(Hina) -

Hrvatskom književnom klasiku Slobodanu Novaku danas je u Društvu hrvatskih književnika svečano uručena nagrada Fonda "Miroslav Krleža" za roman "Pristajanje", najbolje književno djelo u Hrvatskoj objavljeno u posljednje dvije godine.

Spomen-priznanje Fonda "Miroslav Krleža" dodijeljeno je i akademkinji Mariji Ujević Galetović za dugogodišnju kiparsku i slikarsku interpretaciju Krležina lika te Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku za dugogodišnje scensko promicanje Krležina lika.

Zahvalivši na nagradi, Slobodan Novak je kazao kako najviše cijeni priznanja kolega jer ih smatra najkompetentnijima i lišenima komercijalnih mjerila i obzira. "Ovaj put kolege su pokazale starinskoga ukusa", rekao je Novak skromno dodajući kako bi bilo lijepo ostariti a nezastariti.

Predsjednik Odbora Fonda "Miroslav Krleža" akademik Nikola Batušić govorio je o povijesti i načinu rada Fonda, koji prihod od Krležinih autorskih prava koristi za dodjelu nagrada književnicima, stipendije, priznanja i dr. Nagrada se dodjeljuje već 20 godina i to na rođendan Miroslava Krleže 7. srpnja, a od 1991. dodjeljuje se svake druge godine.

Novakov roman objavljen je u biblioteci "Razotkrivanja" Naklade "Ljevak", a odabran je između knjiga koje su ušle u uži izbor: "Kaliopin vrt II" Dunje Fališevac, "Kolarovi" Hrvoja Hitreca, "Maslina u čistopisu" Zvonimira Mrkonjića, "Skroviti vrt" Luke Paljetka te knjige Andree Zlatar "Tekst, tijelo, trauma".

Obrazlažući nagradu, predsjednica stručnog povjerenstva za dodjelu nagrada Fonda dr. Helena Sablić-Tomić istaknula je da je "Pristajanje" literarizirana Novakova autobiografija u kojoj niz pripovjedačevih zapažanja referira na osobne sadržaje autorove svijesti". Novak "nije blag u komentarima novopridošlih političara, prekonoćnih moćnih gospodarstvenika, ironičan je prema zanosu novih heroja, ciničan spram medijskog zaluđivanja nacije koju se 'sramno bruka na televizijski očigled izvlačeći iz cilindra drek umjesto zeca'".

Prije svečane dodjele nagrada, na Krležinu grobu na Mirogoju vijenac su položili akademik Batušić, predsjednik DHK Stjepan Čuić i dobitnih nagrade Slobodan Novak.

Danas se od 11 do 17 sati može vidjeti i Memorijalna zbirka Miroslava i Bele Krleže na zagrebačkom Gvozdu 23, u kući u kojoj je velikan hrvatske književnosti živio do svoje smrti.

Uredništvo Hine

(Hina) yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙