FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest! Ispravak vijesti HNA3866 "Predsjednik HSU-a zatečen..."

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA3866 objavljenoj pod naslovom "Predsjednik HSU-a zatečen novim Vladinimprijedlogom o povratu duga", u drugom redu riječ "koja" isprave u"koji".
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA3866 objavljenoj pod naslovom "Predsjednik HSU-a zatečen novim Vladinim prijedlogom o povratu duga", u drugom redu riječ "koja" isprave u "koji".

Objavljujemo ispravljenu vijest:

PREDSJEDNIK HSU-A ZATEČEN NOVIM VLADINIM PRIJEDLOGOM O POVRATU DUGA

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas kako je zatečen novim prijedlogom premijera Ive Sanadera po kojem bi se polovica ukupnog duga, koji se procjenjuje na 15 milijardi kuna, isplatila umirovljenicima u dvije godine, a zauzvrat bi umirovljenici odustali od sadašnje formule usklađivanja mirovina.

"Zatečeni smo tim prijedlogom i na ništa ne pristajemo dok ne razmotrimo izračun duga i što to znači za umirovljenike, ali mijenjanje formule za usklađivanje mirovina ne dolazi u obzir", rekao je Jordan Hini.

Predsjednik HSU-a očekuje od Sanadera pojašnjenja novog prijedloga na sastanku koji je najavljen za sutra poslijepodne u Vladi.

Tada bi, kako je najavljeno, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebao predstavnicima Vlade i umirovljenika predočiti konačne brojke o iznosu ukupnog duga umirovljenicima.

Kada je u pitanju promjena formule za usklađivanje mirovina Jordan je kategoričan i tvrdi da su rješavanje duga i usklađivanje mirovina dva odvojena pitanja.

"Jedno je vraćanje duga u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 1998. godine, a drugo usklađivanje mirovina prema rastu plaća".

Mirovine se od polovice prošle godine svakih šest mjeseci usklađuju s rastom plaća, no Vlada predlaže povratak na staru formulu usklađivanja dva puta godišnje prema polovici zbroja rasta troškova života i plaća.

Takva formula dovela bi do manjeg rasta mirovina, što je u skladu sa zahtjevom MMF-a za smanjenjem javne potrošnje.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙