FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest- ispravak vijesti HNA6713: Mesić otvorio Centar...

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6713emitiranoj pod naslovom:
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6713 emitiranoj pod naslovom:

MESIĆ OTVORIO CENTAR ZA TRANSPLANTACIJU MATIČNIH STANICA U DJECE

unesu ispravak u treći odlomak koji počinje Polovica svote.... Ispravak se odnosi na donatore.

Ispravljena vijest glasi:

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić otvorio je danas u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj prvi hrvatski Centar za transplantaciju matičnih stanica kod djece oboljele od malignih tumora.

Centar je opremljen najsuvremenijim uređajima i u njega je uloženo dva milijuna kuna koji je prikupila Humanitarna udruga "Hrabro srce" uz pomoć brojnih donatora i pokrovitelja.

Polovica svote prikupljena je zahvaljujući zalaganju predsjednika Mesića, a među najvećim donatorima su Grad Zagreb, Kanadsko veleposlanstvo, Ina, Hypo banka, Hrvatska liga protiv raka i Privredna banka.

Zloćudni tumori su drugi po redu uzrok smrtnosti djece, no zahvaljujući suvremenim metodama trajno se izliječi dvoje od troje djece.

Na Onkološki odjel Klaićeve bolnice godišnje dođe 50 novih bolesnika, a oko 150 ih je na intenzivnom tretmanu liječenja.

Riječ je o rijetkim i ozbiljnim bolestima koje zahtjevaju intenzivne kemoterapijske postupke i liječenje citostaticima, koji negativno djeluju na koštanu srž i onemogućuju stvaranje krvnih stanica u djece što može dovesti i do smrti.

Postupak autologne transplantacije krvotvornih matičnih stanica putem aparata, kojim se uzimaju matične stanice prije citostatske terapije i vraćaju nakon terapije, omogućava regeneraciju koštane srži i bitno povećava mogućnost trajnog izliječenja djece onkoloških bolesnika.

Otvarajući Centar, predsjednik Mesić zahvalio se svima koji su pomogli da se ostvari tako značajan projekt s obzirom da država nema uvijek ekonomskih mogućnosti da to sama financira.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Ivan Fattorini istaknuo je kako će transplantacija matičnih stanica djeci pružiti bolje šanse za ozdravljenje i omogućiti velike uštede u zdravstvu, budući da jedno presađivanje u inozemstvu stoji 75.000 eura.

Prvi pacijenti ući će i program u rujnu kada dvoje liječnika završe doškolovanje u Beču i Cincinnatiju, najavio je Fattorini.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙