FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliko protivljenje ulasku EADS-a na američko tržište

PARIZ, 16. lipnja 2005. (Hina/AFP) - San europskog zrakoplovnogkonzorcija EADS-a o ulasku na bogato američko tržište vojne opremepočeo je blijedjeti zbog velikog protivljenja američkih zakonodavaca i glavnog rivala, Boeinga.
PARIZ, 16. lipnja 2005. (Hina/AFP) - San europskog zrakoplovnog konzorcija EADS-a o ulasku na bogato američko tržište vojne opreme počeo je blijedjeti zbog velikog protivljenja američkih zakonodavaca i glavnog rivala, Boeinga.

Američki vojni proizvođač Northrup Grumman, za kojeg je EADS želio da bude njegova prekoatlanska pomoćna ruka, stavio je bilo kakav formalni savez sa europskom grupom na razinu niskog prioriteta, dok ne odluči hoće li se natjecati za ugovor s Pentagonom o snabdijevanju američkog ratnog zrakoplovstva zračnim tankerima za punjenje goriva.

U intervjuu za Financial Times Ronald Sugar, izvršni direktor Northrup Grummana, rekao je da je odluka o natjecanju u programu za te tankere djelomično ugrožena akcijom američkog Kongresa protiv njihovog vjerojatnog partnera EADS-a, matične kompanije Airbus-a.

Objava povezivanja s EADS-om očekivala se ovog tjedna u Parizu na Paris Air Show-u u Le Bourget zračnoj luci. No, čini se da su izgledi za suradnju sve manji zbog trgovinskog spora između Europske unije i Sjedinjenih Država oko državnih subvencija proizvođačima komercijalnih zrakoplova Airbusu i Boeingu.

Krajem svibnja, Pentagon je pozvao Zastupnički dom američkog Kongresa da spriječi vojne ugovore s bilo kojom inozemnom kompanijom koja prima državne subvencije, a potječe iz zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Inicijativa je naročito usmjerena na EADS, čiji Airbus je predmet američke sudske tužbe oko državne pomoći podnesene WTO-u.

Boeing kompanija, od kojeg je Airbus 2003. preuzeo vodstvo u prodaji civilnih zrakoplova u svijetu, također se natječe za veliki ugovor o opskrbi zračnih tankera za punjenje goriva vrijedan oko 23,5 milijarde dolara.

Budući izvršni direktor EADS-a Nijemac Thomas Enders vjeruje da je glavni krivac njihove "noćne more" kompanija iz Chicaga. "Boeing pokušava zaustaviti naš ulazak na američko tržište, jer zna da dolazimo s interesantnim proizvodom", rekao je za njemački dnevni list Die Welt.

Predsjednik Boeinga Lew Platt rekao je da to nije istina "Ono što zaista želimo je izjednačen način poslovanja s Airbusom", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙