FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina najavila zaštitu svoje tekstilne industrije

ŠANGAJ, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina će zaštititi prava svojetekstilne industrije u razgovorima sa SAD-om i Europskom unijom orastu izvoza tekstila, najavio je u četvrtak kineski ministar trgovineBo Xilai.
ŠANGAJ, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina će zaštititi prava svoje tekstilne industrije u razgovorima sa SAD-om i Europskom unijom o rastu izvoza tekstila, najavio je u četvrtak kineski ministar trgovine Bo Xilai.

Kina ima rok do subote da prihvati ograničenje godišnjeg rasta izvoza majica i lanenog konca u EU na 7,5 posto, a u protivnom će se u roku od nekoliko dana suočiti s uvođenjem privremenih kvota za te proizvode. SAD je već uveo ograničenja na sedam proizvoda, što je razljutilo Peking.

"Kina će u razgovorima zaštititi legitimna prava svoje industrije a s druge će strane postupiti u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", kazao je Bo novinarima.

Iako nije htio ulaziti u detalje, kineski ministar trgovine već je pridržao pravo da zatraži presudu WTO-a u slučaju nepostizanja dogovora s Bruxellesom i Washingtonom.

Peking je prilikom pristupanja WTO-u pristao na mogućnost ograničenja uvoza odjeće i tekstilnih proizvoda iz Kine ako iznenadan rast ugrozi tržišta drugih zemalja nakon ukidanja višedesetljetnog sustava kvota na izvoz iz siromašnih zemalja.

Izvoz tekstila iz Kine jest porastao u razdoblju od ukidanja kvota 1. siječnja ove godine, pa je tako EU objavio sedmostruko povećanje uvoza iz Kine šest kategorija cipela u prva četiri mjeseca ove godine.

Povjerenik EU-a za trgovinu Peter Mandelson vjerojatno će u petak doputovati u Kinu radi postizanja dogovora o obuzdavanju izvoza tekstila. Američki trgovinski predstavnik Rob Portman i američkih ministar za trgovinu Carlos Gutierrez održali su razgovore u Kini prošlog vikenda ali nisu postigli značajniji napredak u tom pitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙