FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: Trgovinski pregovori mogu završiti iduće godine

HONG KONG, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) u ponedjeljak je kazao kako je uvjeren da će WTOmoći zaključiti novi trgovinski pakt iduće godine, no priznao je i dapuno posla ostaje za učiniti.
HONG KONG, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u ponedjeljak je kazao kako je uvjeren da će WTO moći zaključiti novi trgovinski pakt iduće godine, no priznao je i da puno posla ostaje za učiniti.

"Vlade zemalja članica WTO-a daju pozitivne signale da žele zaključiti krug trgovinskih pregovora do 2006.", kazao je glavni direktor organizacije Supachai Panitchpakdi na sastanku u Hong Kongu. "Krajnji rok 2006. ostaje ostvarivim. Uvjeren sam u to, no zahtijevat ću veći napredak i političku raspravu", dodao je.

Zemlje članice WTO-a, njih 148, u srpnju čeka krajnji rok za postizanje ključnih sporazuma kao uvod za potpuno prihvaćanje prijedloga sporazuma na sastanku ministara za trgovinu u prosincu ove godine u Hong Kongu.

Svjetska banka je procijenila da bi uspješan dovršetak pregovora mogao svjetskom gospodarstvu dati poticaj s 500 milijardi dolara godišnje kroz snižavanje barijera poslovanju od poljoprivrednih roba do telekomunikacija i turizma.

Za uspješan dovršetak sadašnjeg kruga trgovinskih pregovora, poznatog kao Dohina razvojna agenda, svi aspekti agende moraju biti usuglašeni. Glavne trgovinske sile uklonile su prošli mjesec najveće prepreke za dovršetak kruga svjetskih trgovinskih pregovora iz Dohe kada su riješile neslaganje oko uvoznih carina na poljoprivredne proizvode.

No neki su trgovinski lideri kao što je EU izrazili nezadovoljstvo da su se ti pregovori samo usredotočili na jedan aspekt smanjenja carina i kazali da je napredak potreban u svim područjima, uključujući izvoznu pomoć i domaće subvencije.

Viši trgovinski dužnosnici su kazali da bi čitav proces liberalizacije globalne trgovine mogao biti zaustavljen ako WTO ne postigne sporazum na sastanku u prosincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙