FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i SAD odgodile istragu WTO-a u slučaju subvencija industriji zrakoplova

ŽENEVA, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija i SjedinjeneDržave u ponedjeljak su odgodile pokretanje istrage Svjetsketrgovinske organizacije (WTO) o načinima financiranja vodećihproizvođača zrakoplova, kazali su dužnosnici.
ŽENEVA, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija i Sjedinjene Države u ponedjeljak su odgodile pokretanje istrage Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o načinima financiranja vodećih proizvođača zrakoplova, kazali su dužnosnici.

Blokiranje stvaranja skupine za raspravu na prvi zahtjev standardni je postupak u WTO sporovima, a potezi dviju sila uvelike su očekivani.

"Nema skupine za raspravu. Obje su strane blokirale njihovo formiranje", kazao je Reimund Raith, EU pravni savjetnik, nakon sastanka tijela WTO-a za rješavanje sporova (DSB) sazvanog kako bi se razmotrile pritužbe obiju strana da ona druga daje protuzakonite subvencije.

Nema indikacija kada će se DSB ponovno sastati u vezi toga problema, potencijalno najvećeg dosad trgovinskog sukoba a koji uključuje europski Airbus i američki Boeing, no sastanak je moguć kroz nekoliko dana.

Dva trgovinska partnera stavila su zahtjeve za stvaranje skupina za raspravu o njihovim odvojenim pritužbama na dnevni red sastanka DSB-a, no oba su odbila složiti se sa zahtjevima druge strane, kao što im je dopušteno po pravilima WTO-a. Ako bilo koja strana iznese svoj zahtjev ponovno, postupak se mora nastaviti a skupina za raspravu, ili dvije, moraju se formirati.

Washington optužuje Bruxelles za kršenje trgovinskih pravila zbog davanja pomoći Airbusu, dok EU uzvraća da je Boeing uživao koristi od zabranjene državne pomoći teške više milijardi dolara tijekom godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙