FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pod pritiskom prosvjednika okupljaju se čelnici svjetskih sila - zbirno

ZAGREB/GLENEAGLES, 6. srpnja 2005. (Hina) - Summit Organizacije osamnajrazvijenijih zemalja svijeta (G8) započinje u srijedu večerom uluksuznom hotelu Gleneagles u kojem će se u četvrtak i petak održatisastanak na vrhu, a čelnici SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije,Francuske, Italije, Kanade i Rusije razgovarat će prije svega o pomoćiza razvoj, klimatskim promjenama i svjetskom gospodarstvu.
ZAGREB/GLENEAGLES, 6. srpnja 2005. (Hina) - Summit Organizacije osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) započinje u srijedu večerom u luksuznom hotelu Gleneagles u kojem će se u četvrtak i petak održati sastanak na vrhu, a čelnici SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Rusije razgovarat će prije svega o pomoći za razvoj, klimatskim promjenama i svjetskom gospodarstvu.

Nakon velikih koncerata Live 8 održanih ovoga vikenda, kojima se željela podići svijest javnosti o gladi u Africi pred summit G8, demonstracije antiglobalista, antiratnih prosvjednika i aktivista posljednja dva dana su se pojačale a nekoliko žestokih incidenata dogodilo se u srijedu ujutro između policije i demonstranata.

Žestoki sukobi između prosvjednika i škotske policije obilježili su i u srijedu popodne okupljanja u blizini summita G8 u Gleneaglesu. Policija je podnijela prijavu protiv nekoliko stotina prosvjednika koji su se odvojili od povorke, u blizini metalne pregrade koja okružuje hotel u Gleneaglesu gdje navečer počinje summit velikih sila.

"Tri milijarde ljudi računa na vas", rekao je Bob Geldof, organizator Live 8, nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. "Očekivanja su velika", dodao je.

Summit G8 bi trebao potvrditi ukidanje duga za 18 afričkih i latino američkih siromašnih zemalja te eventualno dogovoriti dvostruku svotu pomoći za razvoj.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je pred samo otvaranje summita G8 da je malo vjerojatno da će doći do sporazuma o udvostručenju pomoći za razvoj.

"To je ono što bismo željeli, no ne vjerujem da je to moguće", kazao je Barroso pred summit na kojem će, uz osam "veličanstvenih", igrati ulogu "devetog čovjeka".

On je podsjetio da je EU najavila udvostručenje pomoći i sa sadašnjih 46 milijardi eura bi 2010. iznosila 66 milijardi a 2015. 99 milijardi eura.

Kazao je da bi volio kada bi europski partneri, posebice najbogatije zemlje svijeta, mogle učiniti isto, ocijenivši, međutim, da je "pozitivna već sama činjenica da se ide u tom smjeru".

Kazao je da je "neprihvatljivo da na početku 21. stoljeća postoji takav kontrast između bogatih i siromašnih zemalja".

U svom govoru u londonskoj katedrali sv. Pavla, glavni tajnik UN-a Kofi Annan uputio je također u srijedu navečer poziv bogatim zemljama da "više nego udvostruče svoju globalnu pomoć za razvoj".

Prije govora u škotskom Gleneaglesu, u okviru summita G8, Annan je ocijenio da bi međunarodna zajednica "tijekom idućih godina trebala više nego udvostručiti svoju pomoć za razvoj".

"Siromašne zemlje trebaju obimniju i kvalitetniju pomoć, trajnije ublažavanje duga i ukidanje subvencija za poljoprivredu u bogatim zemljama", pojasnio je Annan u govoru u londonskom katedrali sv. Pavla.

Na summitu bi Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac trebali zajednički pokušati uvjeriti američkog predsjednika Georgea Busha da potpiše temeljni tekst o klimatskih promjenama. Svojom izjavom u srijedu predsjednik SAD-a dao je naslutiti da će možda doći do kompromisa.

Bush je u srijedu na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom rekao da postoji veza između zatopljavanja klime i ljudske djelatnosti. "Priznajem da je površina Zemlje toplija i da povećano ispuštanje stakleničkih plinova zbog ljudskog utjecaja otežava problem", rekao je Bush.

Blair je pak za televizijsku mrežu Sky News rekao da postoji "rastući konsenzus" o problemu klimatskog zagrijavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙