FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor odlikovao Mesića Veleredom kralja Tomislava, HSP-ovci suzdržani

ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je Predsjednika RepublikeHrvatske Stjepana Mesića odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentomi Velikom Danicom, zbog iznimnog doprinosa međunarodnom ugledu ipoložaju Hrvatske.
ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, zbog iznimnog doprinosa međunarodnom ugledu i položaju Hrvatske.

Za Odluku o odlikovanju, koju je predložilo saborsko Predsjedništvo i svi zastupnički klubovi osim HSP-ovog, glasovalo je 78 zastupnika, a troje pravaša (Vladimir Jukić, Ruža Tomašić i Pero Kovačević) bili su suzdržani.

Sabor je predloženu Odluku popodne uvrstio u dnevni red 15. sjednice, te ju nedugo potom i izglasao.

Prijedlog Odluke u ime Predsjedništva obrazložio je potpredsjednik Sabora Mato Arlović, rekavši da je Mesić od osamostaljenja Hrvatske obnašao niz visokih dužnosti - predsjednika Sabora i Vlade, saborskog zastupnika, da se kao posljednji predsjednik SFRJ trudio spriječiti rat nakon raspada bivše države.

Mesić, dodao je Arlović, drugi mandat obnaša dužnost predsjednika države, što pokazuje povjerenje koje uživa među građanima, a što, rekao je, i Sabor potvrđuje predloženom Odlukom.

"Stjepan Mesić afirmirao je Hrvatsku kao demokratsku državu koja poštuje europske standarde, te učvrstio njezin put prema europskim integracijama", naglasio je.

Odlikovanje Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom dodjeljuje se poglavarima država kao najviši izraz priznanja Republike Hrvatske za njihovo djelovanje na uspostavi suverene RH, za izniman doprinos njezinom međunarodnom ugledu i položaju, te za visok doprinos razvitku međudržavnih odnosa.

Tim odličjem u Hrvatskoj je do sada odlikovan samo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Svoju suzdržanost pri glasovanju HSP-ovci su novinarima obrazložili tvrdnjom da je predsjednik Mesić u više navrata ismijavao dodjelu najviših državnih priznanja, posebno onih koje je utemeljio predsjednik Tuđman.

Najbolji dokaz tog ismijavanja, tvrde pravaši, je taj da je Mesić jedno od prvih odlikovanja, ono Veleredom kralja Zvonimira s Danicom, dodijelio indijskom guruu koji ga je posjetio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙