FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: velika je šansa da na jesen počnu pregovori s EU

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik države Stjepan Mesićizjavio je danas kako, po njegovu mišljenju, postoji velika šansa dana jesen, u rujnu ili listopadu, otpočnu pregovori o ulasku Hrvatske uEU.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas kako, po njegovu mišljenju, postoji velika šansa da na jesen, u rujnu ili listopadu, otpočnu pregovori o ulasku Hrvatske u EU.

"Postoji velika šansa da pregovori počnu u rujnu, možda u listopadu", rekao je predsjednik Mesić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Optimizam Predsjednik temelji na pozitivnijem mišljenju glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, a čemu, kaže, u velikoj mjeri doprinosi učinkovitiji rad svih službi koje tragaju za odbjeglim generalom Antom Gotovinom i njegovim pomagačima.

"Ne možemo utjecati na izvješće Carle del Ponte, ali simptomatično je da je dala rok na temelju kojega se može naslutiti da će (izvješće) biti pozitivno za Hrvatsku. Ona je pohvalila Hrvatsku da sve bolje surađuje, da djeluje organizirano, te da ako nastavi tim intenzitetom može za dva do tri mjeseca očekivati zeleno svjetlo", kazao je.

Upitan kako teče provedba akcijskog plana da se uđe u trag Gotovini i mreži njegovih navodnih pomagača, Mesić je odgovorio da Hrvatska danas, sigurnije nego ranije, može tvrditi da Gotovina nije u Hrvatskoj, da sva izvješća na to ukazuju.

Na upit je li poznato tko su Gotovinini pomagači, Mesić je rekao da su to oni koji mu u bijegu osiguravaju novac.

Na ponovljen upit voditelja emisije tko su ti ljudi, Mesić je odgovorio da je u ovom trenutku "teško reći nešto određenije", ali, kako tvrdi, riječ je o velikom novcu tijek kojega treba tražiti u bankama na egzotičnim otocima poput Kajmanskih ili Djevičanskih.

Upitan bi li se i Gotovini za predaju mogli ponuditi milijunski iznosi, koji se, navodno, nude ratnom zločincu Ratku Mladiću, Mesić je odgovorio kako nije u redu da se nekome nudi novac da izvrši svoju građansku dužnost, jer pred zakonom svi moraju biti jednaki.

Na upit zašto će, ipak, krajem mjeseca otputovati u službeni posjet Beogradu, budući da je nakon nedavnog 'četnikovanja' na Ravnoj Gori odgodio sve posjete Srbiji i Crnoj Gori, Mesić je odgovorio kako je rekao da će odgoditi, te da je to i učinio.

Naglasio je da se u Beogradu 26. lipnja sastaje tzv. igmanska inicijativa, ljudi koji su tijekom ratne blokade Sarajeva preko Igmana ušli u grad i odaslali poruke mira, a tome se, ističe, dužan odazvati.

Najavio je i da će 11. srpnja nazočiti obilježavanju desete godišnjice zločina u Srebrenici.

Predsjednik Mesić potvrdio je da je, nakon Ranka Marijana, njegov novi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda sudac Branko Hrvatin, te očekuje da će ga Sabor i imenovati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙