FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz Dan državnosti u Vukovaru promovirani polaznici vojnih škola

VUKOVAR, 25. lipnja 2005. (Hina) - Prigodom svečanosti u vojarni "204.Brigade HV-a" u Vukovaru danas je u povodu Dana državnosti obilježenzavršetak vojne izobrazbe polaznika svih vojnih škola i učilištaOružanih snaga RH.
VUKOVAR, 25. lipnja 2005. (Hina) - Prigodom svečanosti u vojarni "204. Brigade HV-a" u Vukovaru danas je u povodu Dana državnosti obilježen završetak vojne izobrazbe polaznika svih vojnih škola i učilišta Oružanih snaga RH.

U nazočnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministra obrane Berislava Rončevića, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Josipa Lucića i drugih visokih državnih i vojnih dužnosnika, kao i članova obitelji i rodbine polaznika izobrazbe, promovirano je 446 polaznika vojnih škola među kojima i šest kadeta - pilota.

Njima je prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. Zvonko Kavran uručio diplome o stjecanju zvanja pilota, a vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić dodijelio im je prvi časnički čin poručnika.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić uručio je i diplome trinaestorici polaznika Sedmog naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", a dodijeljeni su im i zlatni prsten i drugi darovi.

Najboljim polaznicima vojnih škola uručene su i nagrade i pohvale ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH te zapovjednika grana Oružanih snaga.

Čestitajući polaznicima na završetku izobrazbe predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić rekao je kako je Vukovar bio i ostao simbolom otpora agresiji.

"Prilagođavajući obrambeni sustav normama suvremenog svijeta, hrvatske Oružane snage transformiraju se u oružanu silu koja će znati odgovoriti svim izazovima", istaknuo je Mesić.

Također je kazao kako iz Vukovara na današnji dan želi uputiti i poruku: "Nikada, nikada i nikada više Ovčara".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podsjetio je da je Hrvatski sabor prije 14 godina, 25. lipnja 1991., izglasao Deklaraciju o samostalnosti, kojom je Republika Hrvatska iskazala želju za samostalnošću i neovisnošću.

"Do svoje državnosti Hrvatska je prošla trnovit i krvav, ali slavan i pravedan put", naglasio je Šeks.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je da će se daljom reformom Oružanih snaga RH, uz ostalo, uspostaviti i centralizirani sustav upravljanja osobljem. Polaznicima vojnih škola je poručio da se, ako žele biti uspješni, moraju u potpunosti posvetiti vojnoj karijeri.

Dodao je da je izobrazba jedan od najvažnijih elemenata koji odlučuju o promicanju i napredovanju u više činove.

Na svečanosti u vukovarskoj vojarni "204. Brigade HV-a" također su govorili i zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinjski" general bojnik Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH general Zbora Josip Lucić te prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. Zvonko Kavran.

Svečanost je završila letačkim programom pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Uoči svečanosti obilježavanja završetka vojne izobrazbe polaznika vojnih škola i učilišta Oružanih snaga RH, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić položio je vijenac podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Tijekom prijepodneva misno slavlje u župnoj crkvi Sveti Filipa i Jakova u Vukovaru predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Također polaznici škola položili su vijence kod Križa na Dunavu za sve poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙