FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pješački vod otputovao u Minnesotu

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Pješački vod Oružanih snaga RepublikeHrvatske otputovao je na planiranu vojnu vježbu u Obučno središte u"Camp Ripley" u Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćiloje danas Ministarstvo obrane.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Pješački vod Oružanih snaga Republike Hrvatske otputovao je na planiranu vojnu vježbu u Obučno središte u "Camp Ripley" u Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćilo je danas Ministarstvo obrane.

Inače, unatoč višekratnim nastojanjima, Hrvatski sabor danas nije uspio okupiti dovoljan broj zastupnika za donošenje odluke bez koje pripadnici Hrvatske vojske ne mogu sudjelovati na trima multilateralnim vojnim vježbama izvan Hrvatske.

Bez obzira na to, pješački vod HV-a moći će sudjelovati u bilateralnoj vojnoj vježbi u američkoj Minnesoti, budući da je riječ o vježbi u sklopu Partnerstva za mir, na temelju međunarodnog sporazuma koji je Sabor ratificirao još 2001.

U Vladi smatraju da HV-u ne treba dodatna saborska potvrda, pa je vojska u Minnesotu otišla na temelju jučerašnje odluke Vrhovnog zapovjednika.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ustvrdio je jučer da se u slučaju odlaska voda Hrvatske vojske (HV) na vojnu vježbu u Minnesotu (SAD) ne radi o slanju HV-a ni u kakve vojne akcije, pa oko toga ne bi trebalo biti problema.

Ta je vježba bila planirana ranije i tu nema nikakvih problema. Jasno, sve skupa trebalo je bolje regulirati tako da (informacija o tome) dođe do javnosti, da ne dođe do nesporazuma u Saboru, rekao je predsjednik Mesić.

Ocijenivši da je riječ o rutinskoj vježbi, Mesić je dodao da se svakako ne radi o odlasku HV-a izvan granica Hrvatske radi njezina angažiranja, te da je to vježba koja nam može samo koristiti.

Prijepor oko slanja voda HV-a na vježbu u SAD nastao je kada je skupina zastupnika u Hrvatskom saboru ustvrdila da postrojbe HV-a ne mogu napustiti hrvatski teritorij bez odluke Hrvatskog sabora. Zbog toga je odgođen svečani ispraćaj vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙