FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvorena birališta u Albaniji

TIRANA, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Bez ikakvih većih problema inepravilnosti završeno je u nedjelju navečer glasanje na albanskimparlamentarnim izborima, priopćilo je izborno povjerenstvo u Tirani.
TIRANA, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Bez ikakvih većih problema i nepravilnosti završeno je u nedjelju navečer glasanje na albanskim parlamentarnim izborima, priopćilo je izborno povjerenstvo u Tirani.

Oko 2.9 milijuna albanskih birača imalo je pravo birati 140 zastupnika u budućem sazivu parlamenta. Stotinu zastupnika bira se neposrednim sustavom, a 40 proporcionalnim sa stranačkih lista.

Dva sata prije zatvaranja birališta odaziv je bio oko 44 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo.

Očekuje se mrtva trka između vladajućih socijalista premijera Fatosa Nanoa i oporbenih demokrata bivšeg predsjednika države Salija Berishe koje je u predizbornim ispitivanjima javnoga mnijenja dijelio samo postotak potpore.

Kako bi ove dvije stranke mogle osvojiti po tridesetak posto glasova, očekuje se da će za prevagu biti potrebno pridobiti stranku LSI bivšeg premijera Ilira Mete koja očekuje desetak posto glasova. Međutim, osobni animoziteti između triju stranačkih lidera mogli ugroziti sklapanje koalicijskih suradnji.

Dobro odvijanje izbora, koji su u prošlosti u pravilu bili obilježeni izgredima i optužbama za namještanje rezultata, važno je i stoga jer Albanija tijekom ove godine s EU želi potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙