FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: oporba traži od predsjednika raspuštanje parlamenta

BERLIN, 4. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka oporba usprkos ustavnimpreprekama koje stoje na putu prema prijevremenim izborima vršipritisak na njemačkog predsjednika Horsta Koehlera da raspustiparlament a bavarski premijer i predsjednik Kršćansko socijalne unije(CSU) Edmund Stoiber smatra da bi neodržavanje izbora za Njemačkuznačilo katastrofu.
BERLIN, 4. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka oporba usprkos ustavnim preprekama koje stoje na putu prema prijevremenim izborima vrši pritisak na njemačkog predsjednika Horsta Koehlera da raspusti parlament a bavarski premijer i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber smatra da bi neodržavanje izbora za Njemačku značilo katastrofu.

"Politička oduzetost Njemačke mora biti prevladana a to je moguće jedino novim izborima", izjavio je Stoiber u razgovoru za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung". On je doduše ukazao na to da se predsjednik pri svojoj odluci "mora oslanjati na Ustav" ali bi s političke strane bilo "jako loše" kada se izbori ne bi održali zbog pravnih razloga.

I predsjednik oporbene Liberalno demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle smatra da bi odlaganje izbora bio "loš potez" za Njemačku. "Sam kancelar je priznao da mu za daljnji rad nedostaje podrške u vlastitim redovima", izjavio je Westerwelle te je izrazio "duboko uvjerenje" da će u rujnu biti održani parlamentarni izbori u Njemačkoj.

Nakon što je Bundestag u petak kancelaru Gerhardu Schroederu (Socijaldemokratska stranka njemačke SPD) izrazio nepovjerenje, predsjednik zemlje Koehler se u roku od tri tjedna mora odlučiti hoće li raspustiti parlament i raspisati nove izbore. Nekoliko zastupnika Bundestaga iz redova vladajuće socijaldemokratsko - zelene koalicije najavilo je da će u slučaju raspuštanja Bundestaga podići tužbu pred Ustavnim sudom.

Protivnici novih izbora drže da je Schroeder postavljajući zastupničkim klubovima vladajućeg SPD-a i Zelenih zahtjev da mu izglasaju nepovjerenje izmanipulirao Bundestag. Ustav predviđa raspuštanje parlamenta jedino u slučaju da kancelaru i vladi zaista bude izglasano nepovjerenje. Stručnjak za ustavno pravo Wolf Ruediger Schenke smatra da kancelar u stvarnosti uživa podršku većine zastupnika u Bundestagu pa da tako ne postoje uvjeti za ustavom predviđeno raspuštanje parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙