FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana čestitao Albaniji na "mirnoj" provedbi izbora

BRUXELLES, 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik Europskeunije za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je u ponedjeljak upriopćenju "mirnu" provedbu parlamentarnih izbora u "većini pokrajina"u Albaniji.
BRUXELLES, 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je u ponedjeljak u priopćenju "mirnu" provedbu parlamentarnih izbora u "većini pokrajina" u Albaniji.

"Ipak, moram primijetiti da prvi podaci govore o stanovitim nepravilnostima", dodao je Javier Solana koji drži da se te "nepravilnosti moraju temeljito ispitati i riješiti kako se ubuduće ne bi ponovile".

U zajedničkom priopćenju, OESS, Euoropski parlament i Vijeće Europe ocijenili su pak u ponedjeljak da su se na albanskim izborima od 3. srpnja "djelomično" poštovala demokratska pravila, unatoč nekoliko ozbiljnih izgreda.

Uz nadzor više od 400 stranih i 3.500 domaćih promatrača, oko 2,8 milijuna birača koji trebaju izabrati 140 zastupnika, glasovali su uglavnom mirno. To je promjena u odnosu na prošle izbore koje su obilježile nepravilnosti, prosvjedi i žestoki sukobi.

Miran tijek izbora bio je potreban tim više što Albanija, među najsiromašnijim europskim zemljama, želi 2005. s Europskom unijom potpisati ugovor o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema prvim procjenama, rezultat je tijesan.

Stoga Solana traži od svih političkih snaga da se "i dalje suzdržavaju od donošenja preuranjenih zaključaka o ishodu izbora i da pričekaju konačne rezultate" prije nego "priznaju rezultate utemeljene na demokratskom izboru albanskih birača".

Povrh toga, visoki predstavnik "poziva sve demokratske snage da surađuju kako bi se brzo, mirno i demokratski sastavila nova vlada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙