FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Uz Dan otvorenog kazališta dodijeljene nagrade HNK

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebui Društvo pokrovitelja toga kazališta priredili su danas cjelodnevnumanifestaciju Dan otvorenog kazališta kako bi posjetiteljima otvorilisve prostore i ponudili brojne sadržaje, od najmlađe do najstarijepublike.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Društvo pokrovitelja toga kazališta priredili su danas cjelodnevnu manifestaciju Dan otvorenog kazališta kako bi posjetiteljima otvorili sve prostore i ponudili brojne sadržaje, od najmlađe do najstarije publike.

Manifestacija je počela predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka " Prosidba" A. P.Čehova u režiji Zlatka Boureka.

Dodijeljene su i tradicionalne nagrade HNK za najuspješnija dramska, operna i baletna ostvarenja u sezoni 2004./2005.

Nagradu "Mila Dimitrijević" za najbolje dramske uloge u ovoj sezoni dobili su Mustafa Nadarević za ulogu Don Zane u "Gloriji" Ranka Marinkovića u režiji Božidara Violića te mlada dramska umjetnica Olga Pakalović za ulogu Glorije o toj istoj predstavi.

Nagrada "Marijana Radev" dodijeljena je opernoj umjetnici Martini Zadro za ulogu Gilde u operi "Rigoletto" Giuseppea Verdija.

Nagrada "Vladimir Ruždjak" pripala je opernom pjevaču Ivici Čikešu za ulogu Zaccarije u operi "Nabucco" G. Verdija.

Dodijeljene su i nagrade za najbolja baletna ostvarenja - nagrada "Oskar Harmoš" baletnom prvaku Sveboru Sečaku za brojne uloge u Baletu HNK i u vođenju baletne trupe Croatia te nagrada "Ana Roje" Petri Vargović za ulogu Klare u baletu "Ščelkunčik" Pjotra Iljiča Čajkovskog.

U sklopu današnje proslave u foajeu kazališta otkriveno je poprsje operne umjetnice Bademe Sokolović (1929.-1969.), rad kipara Mire Vuce.

Badema Sokolović svojim je umjetničkim djelovanjem obogatila zagrebačku Operu pedesetih i šezdestih godina prošlog stoljeća interpretirajući vrhunske operne uloge. O njezinu životu i djelu govorio je Slobodan Elezović koji je i otkrio poprsje.

Na svečanosti su uručene ulaznice za novu sezonu 2005./2006. najvjernijem posjetitelju HNK-a Davoru Manceru.

Tijekom dana priređeno je i nekoliko izložaba slikara i kipara, suradnika HNK, izloženi su kazališni zastori, kostimi i publikacije kazališta.

Kruna današnje proslave večerašnji je koncert stipendista Opere zagrebačkoga HNK-a pod ravnanjem Ivana Repušića uz sudjelovanje zbora i orkestra Opere.

Na koncertu će nastupiti Antonija Boroša, Adela Golac Rilović, Lana Kos, Miljenko Đuran, Ivo Gamulin, Saša Ivaci, Vitomir Marof, Luciano Batinić i Dalibor Hanzalek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙