FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 39. Zagrebački salon

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Tridesetdeveti Zagrebački salon,reprezentativna godišnja izložba suvremenoga hrvatskog likovnogstvaralaštva, otvorena je večeras u Domu Hrvatskog društva likovnihumjetnika u Zagrebu.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Tridesetdeveti Zagrebački salon, reprezentativna godišnja izložba suvremenoga hrvatskog likovnog stvaralaštva, otvorena je večeras u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Ovogodišnji Zagrebački salon zamišljen je kao kritički pregled suvremenoga stvaralaštva likovnih umjetnika, a ove su godine zastupljene vizualne umjetnosti.

Koncipirao ga je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Mladen Lučić, koji je i odabrao naziv za tu likovnu priredbu - "Umjetnost je medij".

Šesteročlani žiri od gotovo 400 prijavljenih izabrao je samo djela 34 umjetnika, pozvao je 20, te na Salonu izlažu ukupno 54 umjetnika.

Izložbu je u nazočnosti velikoga broja posjetitelja otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na svečanu otvorenju dodijeljene su i nagrade Salona.

Veliku nagradu od 22.000 kuna dobio je Ivan Faktor za rad "Kangaroo court".

Tri ravnopravne nagrade od po 8000 kuna dodijeljene su Damiru Sokiću za rad "Čekanje", Milivoju Bijeliću za rad "Powered bye.go" i Alenu Florinčiću za djelo "Bez naziva".

Ocjenjivački sud hrvatske sekcije AICA-e (sekcija likovnih kritičara) dodijelio je nagradu Tomislavu Buntaku.

Gradonačelnik Bandić je, podsjetivši da Zagrebački salon, utemeljen 1965., ima bogatu tradiciju, poželjevši da ju nastavi, čestitao autoru koncepcije izložbe Lučiću i sudionicima.

Lučić je, govoreći o 39. salonu u vlastitoj koncepciji, ocijenio kako u umjetnosti početak novog tisućljeća nije donio ništa novo, te kako je i dalje konstanta pluralizam.

Vizualni identitet 39. zagrebačkog salona, koji je otvoren do 22. srpnja, osmislile su mlade dizajnerice Dora Bilić i Tina Mueller.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙